Δείτε την ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΕΔΩ


 

Μία μόλις ημέρα πριν το Δικαστήριο της Χάγης εκδώσει την ιστορική απόφαση του για το θέμα των αποζημιώσεων στις οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών της Κατοχής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητά με  επιστολή του  που συνυπογράφουν άλλοι 27 βουλευτές, να τεθεί στη βουλή για πρώτη φορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

 

Ο βουλευτής, ζητά να συζητηθεί το θέμα παρουσία των Υπουργών  Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης όπως και εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται με το ζήτημα. 

 

Στην επιστολή των 28 βουλευτών σημειώνεται πως «είναι άδικο»  η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα απ’ όσες κατέκτησε και πολέμησε η Γερμανία που δεν έχει λάβει δραχμή όταν είναι γνωστό ότι  αναγκάστηκε «από δανειζόμενη να μετατραπεί σε δανειστή την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Η Γερμανία», συνεχίζει η επιστολή, « οφείλει σήμερα στη χώρα μας περίπου 54 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους, προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο που μας επέβαλε, ενώ χρωστάει στην Ελλάδα  τόσο τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας όσο και τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς  και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Το ποσό για την καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας που μας οφείλει η Γερμανία ανέρχεται στα 108 δις ευρώ». 

 

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Γερμανός καθηγητής Albrecht Ritschl, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel καλούσε τους συμπατριώτες του να κάτσουν στα αυγά τους λέγοντας χαρακτηριστικά: « Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιχνίδι των ΜΜΕ παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς». Σε νέα του συνέντευξη στην Γαλλική εφημερίδα La Croix ο Γερμανός ιστορικός επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το γερμανικό θαύμα οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών μετά από δύο Παγκοσμίους πολέμους και πώς  αν οι δανειστές  απαιτούσαν σήμερα τα λεφτά τους, η χώρα του θα χρεοκοπούσε.

 

Το site του Δικαστηρίου της Χάγης, όπου αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις εδώ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr