Τεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαϋλωθεί αν συνεχίσουμε με τις συνταγές του παρελθόντος

Τεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαϋλωθεί αν συνεχίσουμε με τις συνταγές του παρελθόντος Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας, υπογράμμισε ο Διονύσης Τεμπονέρας, προειδοποιώντας ότι το κόμμα «θα εξαϋλωθεί», αν συνεχίσει με τις συνταγές του παρελθόντος. 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας- όπως και ο Χρήστος Σπίρτζης- τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Όμως, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή είναι να διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου διαρκές συνέδριο και ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από τη βάση, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. 

«Το κόμμα μας θα εξαϋλωθεί, αν προσποιηθούμε πως δεν συνέβη τίποτα και συνεχίσουμε με τις συνταγές του παρελθόντος. Το γήπεδο είναι πλέον διαφορετικό. Πρέπει να αφήσουμε το νέο να γεννηθεί», υπογράμμισε ο Διονύσης Τεμπονέρας ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας.

Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας- την οποία ανάρτησε στο Facebook- ο Διονύσης Τεμπονέρας επεσήμανε ότι οι πολίτες εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες «τιμωρώντας τον για την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια». 

Μαζί, συμπλήρωσε, οι ψηφοφόροι καταδίκασαν «συμπεριφορές, προγράμματα, πολιτικές αδυναμίες, όπως και τα πρόσωπα,  που ταυτίστηκαν μαζί τους, εμού περιλαμβανομένου». Πέρα από τα αίτια της ήττας, αυτό που πρέπει να προβληματίσει περισσότερο «είναι γιατί δεν προβλέψαμε το αποτέλεσμα των εκλογών, της 21ης Μαΐου. Ίσως αυτή να είναι και η βασική αιτία της ήττας», τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας. 

«Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από τις διεργασίες, που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά «όλο τον ιστορικό κύκλο από το 2012 και τις “πλατείες” μέχρι την εκλογική συντριβή» της 25ης Ιουνίου. 

Τεμπονέρας: Διαρκής αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με τις μάζες

Στην τοποθέτησή του, ο Διονύσης Τεμπονέρας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το “τραύμα” και ο συμβιβασμός» του 2015 και η αντιπολιτευτική τακτική της τελευταίας τετραετίας είναι επεισόδια «μιας διαρκούς αδυναμίας» του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με τις μάζες και να αποκτήσει στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία. 

«Ο πολιτικός καιροσκοπισμός γεννάει πολιτική αναξιοπιστία και συνεπακόλουθα, δεν μπορεί να αποτυπώσει, μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  βαθιά κρίση ταυτότητας», επεσήμανε ακόμη το μέλος της Πολιτικής γραμματείας.

Η Αριστερά, ανέφερε στην τοποθέτησή του, «έχει μερίδιο ευθύνης» για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, «όχι μόνο γιατί δεν την αντιμετώπισε στα ίσα, μέσα στην κοινωνία, αλλά και γιατί θεώρησε τη μάχη αυτή δευτερεύουσα». 

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά ενός συνεδρίου με «fast track» διαδικασίες και της εκλογής προέδρου από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι «μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες και να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».  

«Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για τις διαδικασίες. Δεν αλλάζει δραματικά το σκηνικό, όποιος και αν παραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις», σημείωσε. 

Έτσι, πρότεινε να γίνει το συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, «σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία», χωρίς βιαστικές επιλογές. «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες, μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που ανέφερα», κατέληξε ο Διονύσης Τεμπονέρας. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM