Πρώτο θέμα στη διαδικτυακή έκδοση του κάνει το Spiegel τη συρρίκνωση κατά 7% του ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο του 2011, επισημαίνοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι χειρότερο του αναμενομένου. Από το 2010 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 4,5%. 

 

Το περιοδικό αναφέρει ότι διαψεύστηκαν έτσι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για συρρίκνωση μόνο κατά 4%. Επισημαίνει επίσης ότι η αιτία αυτής της μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ ,είναι τα μέτρα λιτότητας που στραγγάλισαν την ελληνική οικονομία ενώ μόλις την Κυρακή ψηφίστηκε ένα ακόμη σκληρότερο πακέτο λιτότητας.

 

Πιέζοντας ακόμη περισσότερο για να δώσουν την πρώτη δόση του δανείου, οι εταίροι εξαρτούν αυτή τη δόση από το αν η Ελλάδα θα εισάγει επαγγελματικό φόρο για τους αυτοαπασχολούμενους και αν θα προχωρήσει άμεσα σε περικοπές μισθών.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ συνδέει επίσης τη βοήθεια με τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Άλυτη παραμένει κατά το Spiegel. άλλη μια απαίτηση των Ευρωπαίων για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Να πιστοποιήσουν εγγράφως οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ότι συμμορφώνονται να εφαρμόσουν το πακέτο λιτότητας και μετά τις εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο.

 

Ακόμη και στο ζήτημα των εκλογών όμως, φέρονται διατεθειμένοι να εγείρουν απαιτήσεις οι εταίροι παρεμβαίνοντας ωμά στα εσωτερικά της χώρας και καταλύοντας ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ευρωζώνη. Όπως γράφει το 24h.gr, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται ανησυχία μήπως οι εταίροι θέσουν θέμα αποδυνάμωσης των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων μετά τις εκλογές και επομένως ζητήσουν να μετατεθούν οι κάλπες.

 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του σκληρού κ. Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε σχετικά: Αφού πρώτα προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις εκλογές, στη συνέχεια έδειξε το τεχνοκρατικό σχήμα της Ιταλίας ως παράδειγμα. Όπως είπε, οι Ιταλοί αποφάσισαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βάλουν γύρω από τον Μάριο Μόντι μια ομάδα ειδικών. «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr