Στους πολιτικούς αρχηγούς ρίχνει τις ευθύνες για την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη «βουλγαροποίηση» της Ελλάδας ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) του Ευρωκοινοβουλίου Γκυ Φέρχοφσταντ. Ο κ. Φέρχοφσταντ δηλώνει σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ότι οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί βάζουν συνεχώς κόκκινες γραμμές για να προστατεύσουν τις ομάδες εκείνες που θα μπορούσαν να τους κοστίσουν ψήφους. «Τα μέτρα αυτά είναι τα μόνα που δέχονται οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί σε κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα» λέει, αφήνοντας ακάλυπτη την συγκυβέρνηση και τη «σκληρή» της διαπραγμάτευση.

 

Αφού κατηγορεί τους πολιτικούς ότι δεν θέλουν πραγματικά να αλλάξει το σύστημα γιατί ακριβώς από αυτό το πελατειακό σύστημα ζουν, όπως χαρακτηριστικά λέει, σημειώνει ότι για αυτό ακριβώς το λόγο δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις:

 

«Η καρδιά του προβλήματος είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Δεν έχετε τέτοιο πρόγραμμα. Το ότι πουλήθηκε κάτι στην Deutsche Telekom δεν συνιστά πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Χρειάζεστε κάτι τόσο μεγάλο όσο εκείνο που εφήρμοσαν οι Γερμανοί στην Ανατολική Γερμανία. Και αυτό δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει. Δεύτερον, πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα - ως σήμερα στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτε. Εχουν γίνει εξαγγελίες που δεν εφαρμόστηκαν. Τρίτον, πρέπει να καταργηθούν ορισμένες κρατικές εταιρείες και τράπεζες, να επιτεθείτε στον πυρήνα του δημόσιου τομέα» λέει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

 

«Τέλος,-επισημαίνει- χρειάζεστε, πιστεύω, μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση για να αποκτήσετε ένα φορολογικό σύστημα που θα κάνει καλό στην Ελλάδα. Το σύστημα που έχετε σήμερα συνδυάζει την υψηλότερη φοροδιαφυγή με την υψηλότερη φορολόγηση. Πρέπει να δράσετε επειγόντως».

 

Στην ερώτηση για το αν κάποιοι στην Ευρώπη είναι αποφασισμένοι να μας κάνουν Βουλγαρία, ο κ. Φέρχοφσταντ ρίχνει την ευθύνη ξεκάθαρα στους πολιτικούς αρχηγούς:

 

 «Η δική μου εντύπωση είναι ότι τα σκληρά αυτά εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται οφείλονται κυρίως στο ότι η τρόικα ακολούθησε και σεβάστηκε τις κόκκινες γραμμές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ετσι στο τέλος αυτά που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, δηλαδή η μείωση των μισθών, είναι το τελευταίο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν τα ελληνικά κόμματα διότι δεν συμπλέουν στον κύριο στόχο. Και αυτός είναι η μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα. Οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί λένε προς την τρόικα "Αυτό δεν είναι δυνατόν, το άλλο δεν είναι δυνατόν, αυτό θα το κάνουμε αργότερα, εκείνο αργότερα" και τελικά τι τους απομένει; Τα κλασικά μέτρα λιτότητας, ακριβώς επειδή δεν συμφωνούν στις πραγματικές, εις βάθος μεταρρυθμίσεις».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr