Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει...(αλλά οι Γερμανοί έχουν βγάλει ήδη 10 δις από την κρίση)

Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει...(αλλά οι Γερμανοί έχουν βγάλει ήδη 10 δις από την κρίση) Facebook Twitter
0

Παράξενο αλλά αληθινό, γράφει ο αρθρογράφος Thomas Fricke στην Financial Times Deutschland. “Κανένας δεν κέρδισε περισσότερα από την κρίση από την Γερμανική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και το ήδη μαζεμένο κέρδος των 10 δις ευρώ θα πρέπει να καθησυχάσει τους αμφισβητίες. Μπορεί οι Έλληνες να φημίζονται για τους θεατρινισμούς τους αλλά και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω όταν κλαίγονται για τον πόνο του Γερμανού φορολογούμενου που πρέπει να πληρώσει για την Ελλάδα. Αυτός ο πόνος, είναι ένας πόνος φάντασμα. Μέχρι σήμερα μόνο οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα με το ΦΠΑ στο 23% κάτω από την πίεση της Άνκελα Μέρκελ. Οι Γερμανοί έχουν το ΦΠΑ στο 19% και ο κυβερνητικός συνασπισμός ετοιμάζεται για μείωση των φόρων, όχι για αύξηση”.

Στη συνέχεια ο Fricke αναλύει σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, τον τρόπο που η Γερμανία ενώ κρατάει το “μαστίγιο” για το Ελληνικό χρέος και την μη πλήρη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, μετράει ήδη τα μεγαλύτερα κέρδη. “Οι Γερμανοί δεν έχουν πληρώσει ακόμη τίποτα. Αντιθέτως έχουμε αποκομίσει το μεγαλύτερο κέρδος από οποιονδήποτε άλλο. Οι Έλληνες πήραν το 2010 μέσω του πακέτου ενίσχυσης 110 δις ευρώ για να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα πληρώσουν τόκο. Λόγω του πανικού που γίνεται ανεξέλεγκτος, κανείς δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα αλλά κι αυτό ακόμη σημαίνει κέρδος για τη Γερμανία αφού οι επενδυτές στρέφονται προς τα “σίγουρα” γερμανικά ομόλογα. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί. Τα γερμανικά κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 500 εκ. Ευρώ- ή 157 ευρώ για κάθε αναγνώστη της Bild. Η Γερμανία κερδίζει και λόγω της συμμετοχής της στην ΕΚΤ, που πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα ενώ καθώς η ελληνική κρίση πίεσε το ευρώ προσέφερε σημαντικά εμπορικά πλεονεκτήματα στη Γερμανία. Όλα αυτά σημαίνουν ήδη ένα κέρδος 10 δις ευρώ για το Γερμανικό ταμείο”.

“Η συμμετοχή της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (22 δις Ευρώ) αφορά μόνον μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, και όχι παροχή κεφαλαίων. Ακόμα και αν η Ελλάδα καταρρεύσει, η Γερμανία θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει κρατήσει το κέρδος που θα έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας.”

Aκολούθως ο Γερμανός αρθρογράφος δίνει κάποιες συμβουλές προς τους αυστηρούς του Ελληνικού προβλήματος: “Στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση φέρνει σε ακόμη χειρότερο σημείο την Ελλάδα,-γράφει ο Fricke- και αυτό είναι κάτι που πρέπει ο κύριος Σόιμπλε να το αποκαλύψεις στους αναγνώστες της Bild και στο κόμμα των Φιλελευθέρων”.

Για να καταλήξει: “Η αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας εναπόκειται στη προθυμία χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα. Μόνον έτσι θα καθησυχαστούν οι αγορές και θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. Η Γερμανία, μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση”.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM