Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Oι θυσίες των Ελλήνων πρέπει τώρα να ανταμειφθούν

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Oι θυσίες των Ελλήνων πρέπει τώρα να ανταμειφθούν Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
0

Κοινό μήνυμα, όχι μόνο για επιτυχημένη ολοκλήρωση των προγραμμάτων και έξοδο από αυτά τον Αύγουστο, αλλά ταυτόχρονα με προστασία της κοινωνίας, ώθηση της ανάπτυξης, νέες θέσεις απασχόλησης, αντιμετώπιση της ανεργίας και μείωσης των ανισοτήτων, έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Πιερ Μοσκοβισί από τη συνάντηση που είχαν στη Λισαβόνα.

«Είναι σημαντικό να έχουμε επιτυχημένα παραδείγματα, αλλά αριστερά επιτυχημένα παραδείγματα, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσων. «Διότι για μένα το μείζον είναι όχι μόνο να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα τα προγράμματα, αλλά να προστατεύσουμε την κοινωνία, να προσπαθήσουμε να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αυτό είναι το σημαντικότερο», είπε, σημειώνοντας «γιατί κάποιες φορές τα νούμερα μπορεί να βγαίνουν, άλλα οι άνθρωποι υποφέρουν». «Συνεπώς για μενα το σημαντικότερο είναι να βρούμε έναν τρόπο όχι μόνο να υπερβούμε την κρίση, αλλά να υπερβούμε τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των κακών συνταγών, των νεοφιλελεύθερων συνταγών».

«Γι΄ αυτό για μενα, η Πορτογαλία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους μας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ειδικότερα ότι τώρα στην Πορτογαλία έχουν ανάπτυξη 2,5%, αντιμετωπίζουν την ανεργία και το σημαντικότερο είναι ότι η Πορτογαλία μπορεί να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για εμάς, είναι ακόμα σημαντικότερο γιατί θα ακολουθήσουμε τα βήματα τους», είπε, τονίζοντας ότι «το καλοκαίρι θα βγούμε από το πρόγραμμα, ότιήδη έχουμε ανάπτυξη το 2017, ότι η πρόβλεψη είναι για 2,5% το 2018» και πως «το σημαντικότερο για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, γιατί είναι ακόμα υψηλή. Έχουμε μειώσει περίπου 7%, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο γιατί ανεργία 20% είναι ακόμα υψηλή».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που έγινε, χθες, στο δείπνο εργασίας του ΕΣΚ όπου συμμετείχε, με τον κ. Μοσκοβισί να παρατηρεί ότι υπάρχει αρκετά ευρεία στήριξη στις απόψεις της ελληνικής πλευράς, που εδράζονται στην αναγκαιότητα για αγώνα για τη δημοκρατία, για μεγαλύτερη σύγκλιση και αλληλεγγύη. «Ας ελπίσουμε ότι θα κερδίσουμε κάτι χειροπιαστό σε αυτές τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός. Ο Επίτροπος είπε ότι έχει γίνει πρόοδος τα τελευταία χρόνια, καθώς το θέμα αυτό ήταν ταμπού 2-3 χρόνια πριν και πως τώρα χειριζόμαστε τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

«Ελπίζω ότι η ελληνική περίπτωση θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι η βούληση της Κομισιόν είναι ξεκάθαρα η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, με πλήρη πρόσβαση στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια, με κοινωνική δικαιοσύνη. Είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αλλά να ολοκληρωθεί με την Ελλάδα να επιστρέφει στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνικές πολιτικές που θα μειώνουν τις ανισότητες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της κρίσης και οι προσπάθειες που έγιναν με τις μεταρρυθμίσεις των οποίων ηγήθηκε η κυβέρνηση, πρέπει τώρα να «ανταμειφθούν», να αποδώσουν.

«Μοιραζόμαστε επίσης την άποψή σας», είπε στον πρωθυπουργό, «ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί για μια προοδευτική Ευρώπη». Επισήμανε ότι «υπάρχει μια πολύ σημαντική εκλογή τη Δευτέρα, του προέδρου του Eurogroup» και πως όλοι οι Σοσιαλιστές ξεκάθαρα στηρίζουν τον Μάριο Σεντένο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πιθανή εκλογή του θα δώσει ένα ισχυρό σήμα και θα αποτελέσει ευρωπαϊκή αναγνώριση για το τι έγινε σε αυτή τη χώρα, την Πορτογαλία, υπό την ηγεσία του Αντόνιο Κόστα, «αλλά επίσης και η ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να εφαρμόζεις μεταρρυθμίσεις, με αξιοπιστία και με δικαιοσύνη ταυτόχρονα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM