Μογκερίνι: Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών

Μογκερίνι: Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
EPA
0

«Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» χαρακτηρίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο, τονίζει ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδειξαν πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα, υπευθυνότητα και εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν αυτήν την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη.

Η Φ. Μογκερίνι επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που «μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα».

«Η συμφιλίωση, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας παίζουν βασικό ρόλο στη δέσμευσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια και είναι από τις πιο σημαντικές αρχές της διαδικασίας διεύρυνσης. Επομένως, η επίλυση ενός τόσο δύσκολου ζητήματος έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά είναι, επίσης, μια ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι της ΕΕ. Εάν το μομέντουμ χρησιμοποιηθεί με σοφό τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν επίσης οι εργασίες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, είμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αναφέρει πως η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η προσφυγική κρίση μας έδειξε ότι πόλεμοι που ξεκινάνε μακριά από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα έχουν επιπτώσεις, και μάλιστα γρήγορα, στην Ευρώπη. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στην καρδιά της Ευρώπης και άρα είμαστε αλληλεξαρτώμενοι. Πιστεύω ότι από κοινού μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την ευημερία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα όλων των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως τονίζει, η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

«Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα υποστηρίξει την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, όπως είχε η Συμφωνία των Πρεσπών. Και η Συμφωνία των Πρεσπών έδειξε ότι με πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί μια πηγή έμπνευσης για το Διάλογο», σημειώνει και προσθέτει:

«Όπως γνωρίζετε, ο Διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την ομαλοποίηση των σχέσεων αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας, στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, στην επίτευξη προόδου στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αποτελεσματική βελτίωση της ζωής των πολιτών».

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά και με τις δύο πλευρές για μια συνολική και βιώσιμη συμφωνία που θα υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα και θα εφαρμοστεί πλήρως απ' όλες τις πλευρές. Όπως έχω υπογραμμίσει επανειλημμένα, η συμφωνία αυτή θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες της ΕΕ», καταλήγει η κ. Μογκερίνι.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM