Μητσοτάκης στη SZ: Νόμιμη από τεχνικής απόψεως η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη

Μητσοτάκης στη SZ: Νόμιμη από τεχνικής απόψεως η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη Facebook Twitter
Φωτ.:EUROKINISSI
0

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την οικονομία της χώρας, δηλώντας πως «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα».

«Η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Και το επόμενο έτος θα είναι ακόμα ταχύτερη, πρόκειται για σταθερή τάση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σκαρφαλώνουν από το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Θέλω οι πολίτες να κοιτάζουν πίσω μετά από οκτώ χρόνια και να λένε: "Απίστευτο, αυτή είναι πραγματικά μια διαφορετική χώρα"», είπε.

Μιλώντας για την πολιτική ταυτότητα και τις εμπειρίες του, δήλωσε «φιλελεύθερος πολιτικός, υπό την έννοια όμως του κλασσικού Φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα», προσθέτοντας πως βλέπω τον εαυτό του «ως μαθητή της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις αναφέρει τα εξής: «Πολύ ειδική περίπτωση και η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση».

Για την ελευθεροτυπία, την υπόθεση Ανδρουλάκη και τον νέο νόμο για την άρση απορρήτου ο πρωθυπουργός τονίζει: «Ναι, με ενοχλεί πολύ, διότι δεν ισχύει» (η σύγκριση που επιχειρούν κάποιοι με τον Β. Όρμπαν). Και προσθέτει: «Είμαι διατεθειμένος να παραδεχτώ λάθη».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει επίσης: «Ελπίζω ότι ο νέος μας νόμος θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια Μυστική Υπηρεσία δεν είναι ΜΚΟ. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά και η Μυστική Υπηρεσία έκανε καλή δουλειά παρέχοντάς μου τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

Λέει επιπλέον πως «από τεχνικής απόψεως είναι νόμιμη» η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη και προσθέτει: «Υπήρξε μια θεσμική αποτυχία, γι' αυτό και με νέο νόμο εισάγουμε επιπλέον φίλτρα σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα. Αλλά έλλειψη ελευθερίας του Τύπου; Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε περίπτερο στην Ελλάδα, το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ανοιχτό και χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει. Υπάρχουν δημοσιεύματα που δεν θα πληρούσαν τα πρότυπα των νόμων περί δυσφήμισης των ευρωπαϊκών χωρών».

Ερωτήσεις αν γνώριζε για τις επισυνδέσεις και τα λογισμικά απαντά «Τίποτα απολύτως» ενώ σχετικά με την πολιτική ευθύνη δηλώνει πως «αυτό θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».

Επίσης λέει για τις εθνικές κάλπες του 2023: «Στις εκλογές οι πολίτες θα σταθμίσουν όλα τα καλά που έχει κάνει η κυβέρνηση έναντι των λαθών. Εάν δω κάποιο λάθος, είναι δουλειά μου να μιλήσω ανοιχτά γι' αυτό και να κάνω ό,τι μπορώ για να το διορθώσω. Και αυτό κάνω».

Για την Τουρκία και το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης λέει πως «τέτοιες απειλές θα πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά υπόψη».

Και τονίζει: «Έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα έχω πάντοτε την πόρτα μου ανοιχτή στο διάλογο. Ήταν ο Ερντογάν που είπε ότι δεν θέλει να με συναντήσει. Αν η Τουρκία σκοπεύει να βάλει τα πάντα στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί πράγματα που λύθηκαν πριν από εκατό χρόνια, τότε λυπάμαι, αλλά δεν έχω κανένα ενδιαφέρον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM