Μητσοτάκης: Με την ελληνική κοινωνία διανύουμε ορθολογικό μήνα του μέλιτος

Μητσοτάκης: Με την ελληνική κοινωνία διανύουμε ορθολογικό μήνα του μέλιτος Facebook Twitter
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum. EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
0

«Με την ελληνική κοινωνία διανύουμε ορθολογικό μήνα του μέλιτος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτιμώντας τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη φορολογία, την στάση της Τουρκίας και το μεταναστευτικό.

«Εάν υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα θα διανεμηθεί στους πολίτες στο τέλος του χρόνου», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο των New York Times, Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum. «Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερωτήσεις για την εξέλιξη της οικονομίας μετά τη νίκη στις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση διανύει «ορθολογικό μήνα του μέλιτος (rational honey moon) με την ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε: «Ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μία γενική αισιοδοξία, υπάρχει η πεποίθηση για μία νέα αρχή, για εφαρμογή πραγματικής αλλαγής... Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που εμμένουμε στο σχέδιό μας. Θέτουμε ετήσιους στόχους... Θα χρησιμοποιήσουμε τον μήνα του μέλιτος για να διατηρήσουμε την θετική δυναμική».

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε τρία στοιχεία: «Την αλλαγή φορολογικής πολιτικής, τις φορολογικές περικοπές για όλους, όχι μόνο για τους λίγους, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία».

Όπως είπε, σέβεται τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο θεωρεί λάθος την κίνησή του για μείωση των φόρων για τους πλούσιους. Στο ίδιο θέμα επισήμανε ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία». Υπογράμμισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο πριν από λίγο καιρό», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, όπως αυτή του Ελληνικού.

Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, απάντησε ότι στην Κύπρο υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα αισθάνεται αυτοπεποίθηση, έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους. Αναφέρθηκε, δε, στην συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Του είπα ότι θα ήταν σημαντικό να κάνουμε μία επανεκκίνηση. Ωστόσο, το ταγκό θέλει δύο... Έκανα πολύ σαφές ότι η χρήση του προσφυγικού ζητήματος ως μοχλού πίεσης κατά της Ευρώπης δεν είναι μία καλή στρατηγική... Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία. Αλλά στην Κύπρο υπάρχει σαφής παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας... Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόκειται για πρόβλημα μετανάστευσης. Η Ελλάδα αλλάζει και έχουμε τη χωρητικότητα να ενσωματώσουμε πρόσφυγες». Στη συζήτηση παρενέβη φοιτήτρια από το Αφγανιστάν, η οποία ρώτησε για την εκκένωση του CIty Plaza και ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες, κάνουμε ό,τι μπορούμε... Αυτό που θα πράξουμε, επίσης, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες άσυλο θα βρουν άσυλο. Έχουμε πολλούς ανθρώπους από το Αφγανιστάν που έχουν λόγους να λάβουν άσυλο... Η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο». Εν τέλει έστειλε το μήνυμα: «Εάν δικαιούστε διεθνή προστασία, θα τη βρείτε. Εάν είστε εδώ για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM