Μητσοτάκης-Μακρόν: Κοινό μέτωπο για τουρκική προκλητικότητα και ενεργειακή κρίση

Μητσοτάκης-Μακρόν: Κοινό μέτωπο για τουρκική προκλητικότητα και ενεργειακή κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Το επίπεδο των Ελληνογαλλικών σχέσεων, το οποίο επισφραγίστηκε πριν από έναν χρόνο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και την Ασφάλεια τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του δείπνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση των τιμών ενέργειας και τα εθνικά μέτρα που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους, όσο και για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε. προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. 

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Ο κ. Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του στην άρση του αδιεξόδου και τη σύγκληση των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων ΕΕ με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ.

«Περιμένουμε όσους μας απειλούν στο φως της ημέρας»

Όσον αφορά στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, διενέργειας εκλογών και αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μακρόν για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Κατέστησε δε σαφή την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να προασπίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή που του επεφύλαξε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Μίλησε επίσης για την πολυεπίπεδη εταιρική σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, τονίζοντας ότι συμβάλλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και πρόσθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς.

«Θέλω να θυμίσω ότι τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας.

Γι' αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του» διεμήνυσε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός. 

Μακρόν:  Απαράδεκτες οι τουρκικές προκλήσεις 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του λίγο πριν το δείπνο εργασίας που έχει σήμερα στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαιρέτισε την στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόνισε ότι βασίζεται στις κοινές απόψεις των δύο χωρών αναφορικά με τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM