Κοινή επιστολή έστειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών στο Μέγαρο Μαξίμου, στα πολιτικά κόμματα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού σημειώνουν τα σημάδια της ύφεσης, τη μείωση των μισθών και την ανάγκη της διατήρησης της αυτονομίας της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα ζητάνε:

1. Να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική. Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, το 13ο και 14ο μισθό. 

2. Στα ζητήματα μη μισθολογικού κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (Κυβέρνηση – Εργοδοτικοί και Εργατικοί Φορείς)  και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί. Ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας,  όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων,  χρήσεις γης,  υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού,  ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς – ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα.

 

Η μέχρι τώρα συμφωνία τους χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους ως «μερική» και αυτό συνεπάγεται να ρυθμιστούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές μας και να προχωρήσουν στο PSI και στη νέα δανειακή σύμβαση. Κίνηση που θα προκαλέσει σίγουρα ποικίλες αντιδράσεις αφού στην ουσία θα ακυρώσει το νόημα ύπαρξης της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr