Στην ετοιμότητα στήριξης από την Κομισιόν εστίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι θέλει να διασφαλιστεί πως θα γίνεται καλύτερη χρήση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και πριν το 2013, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης.

 

«Είναι ώρα να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνουμε για την ανάπτυξη» δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο και εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Έκανε δε γνωστό ότι αν πάει καλά και ολοκληρωθεί το PSI, η πρώτη δόση του νέου δανείου θα εκταμιευτεί 12-14 Μαρτίου ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα ύψους 14 δις που λήγουν τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Μπαρόζο ολοκληρώνοντας την ομιλία του πρόφερε και μερικά ελληνικά συμπαράστασης, που είναι της μόδας τώρα τελευταία. «Ναι η Ελλάδα μπορεί, μαζί Ελλάδα και Ευρώπη μπορούμε», είπε στα ελληνικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Ο Λουκάς Παπαδήμος έκανε γνωστό ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με επιπλέον δράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δύο ήταν κυρίως τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση: το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έκανε επίσης λόγο για βήματα ανάπτυξης με το PSI και το δεύτερο πακέτο και για επείγουσα ανάγκη να συμπληρωθούν οι πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο β' οικονομικό πρόγραμμα και βραχυπρόθεσμα έχουν επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και κοινωνική ευζωία στην Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εργαλεία και δράσεις για την καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και η βέλτιστη αξιοποίηση στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων, όπως π.χ. το ΗΛΙΟΣ. Συζητήθηκε επίσης, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ελληνικών υπηρεσιών και της συνεργασίας τους με την Κομισιόν.

 

Εν τω μεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε σήμερα ότι το Νοέμβριο που ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε το δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, πολλοί ήταν οι ηγέτες που ασκούσαν πιέσεις να βγει η Ελλάδα από ευρώ.