Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο απέστειλε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα,  εκφράζοντας τη σοβαρότατη ανησυχία του για τις υφεσιακές συνταγές στην Ελλάδα. Μιλά για καταστροφικές πολιτικές και αποδίδει στην Τρόικα το ρόλο του «ιδεολογικού τιμωρού» ζητώντας από τον Μπαρόζο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι και να συγκαλέσει άμεσα συνεδρίαση για να απαντήσει για τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα, τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων που εμπλέκονται και την οικονομική βάση των συνταγών τους.

 

Θυμίζουμε ότι χθες η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη δήλωσε στο Real FM ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα καλέσει την Τρόικα για  να εξηγήσει τους λόγους που επιβάλλεται μια τέτοια πολιτική στην Ελλάδα και μάλιστα είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, αυτό να γίνει μέχρι την Κυριακή που τα μέτρα πρόκειται να ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πάντως ο κύριος Σβόμποντα που πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα μας για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς,  είχε δηλώσει ότι η σωτηρία της χώρας μας είναι πλέον πολύ δύσκολη και η έξοδος μας από το ευρώ πολύ πιθανή.

 

Η επιστολή του κυρίου Σβόμποντα:

 

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

 

Σας γράφω για να εκφράσω τη σοβαρότατη ανησυχία της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τους όρους και τα μέτρα που οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. επιβάλλουν στην Ελλάδα ως κόστος έγκρισης της επόμενης δόσης δανεισμού.

 

Εκπρόσωποι της Επιτροπής έχουν ασκήσει τα καθήκοντα τους στη βάση της τελείως αβάσιμης υπόθεσης εργασίας ότι η Ελλάδα δεν έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες προκειμένου να ανακτήσει τη δημοσιοοικονομική της σταθερότητα και έχουν επιβάλει μέτρα που έχουν περισσότερο ιδεολογικό παρά οικονομικό περιεχόμενο.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2009 το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει μειωθεί από το 15,8% του ΑΕΠ στο 9,3%. Στην πραγματικότητα αυτά τα στοιχεία υποτιμούν ό,τι έχει επιτευχθεί για δύο λόγους:

 

Χωρίς τις καταβολές τοκοχρεολυσίων, η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει το έλλειμμα από το 10,6% στο 2,4% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία που έχει υποβαθμιστεί από τις αντιδράσεις των αγορών, που αυξάνουν το κόστος του δανεισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα.

 

Εάν η Ελλάδα δε βρισκόταν σε ύφεση, το 2011 το έλλειμμα – συμπεριλαμβανομένων των τοκοχρεολυσίων – θα ήταν 5,3% έναντι 9,3%.

 

Το διπλό εμπόδιο στον ισοσκελισμό του ελληνικού ελλείμματος είναι το υπερβολικό κόστος δανεισμού και η ύφεση. Η ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις βαρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες αυτών των οργάνων να υιοθετήσουν μέτρα ικανά να ανακόψουν την κρίση στην ευρωζώνη – και το σημαντικότερο, να εξασφαλίσουν επιστροφή στην ανάπτυξη – οδήγησαν τις αγορές να προεξοφλήσουν την ελληνική χρεοκοπία. Και οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα οδήγησαν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. Καθώς το ΑΕΠ βαίνει μειούμενο, αναπόφευκτα, αυξάνεται και το ποσοστό του χρέους.

 

Ο,τι παρατηρείται με το χρέος ισχύει και για την ανταγωνιστικότητα. Από το 2000 έως το 2009, το ελληνικό κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 15%. Αλλά σε μόλις δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα ανέκτησε το μισό της ανταγωνιστικότητάς της. Και σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος αυτής της επιτυχίας θα έπρεπε να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί από τις Βρυξέλλες.

 

Γι’ αυτόν τον λόγο η πολιτική μου ομάδα διαφωνεί κατηγορηματικά με την τρόικα ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά και απαιτούνται περισσότερες θυσίες από μια χώρα με 1 εκατομμύριο ανέργους σε μια αγορά εργασίας των πέντε εκατομμυρίων, την ώρα που το επίπεδο διαβίωσης έχει διολισθήσει κατά 34% από το 2004.

 

Ακόμα χειρότερες είναι οι υποτιθέμενες απαντήσεις-συνταγές της Τρόικας, που στερούνται οικονομικής βάσης. Η προτεινόμενη μείωση στους κατώτατους μισθούς, για παράδειγμα, θα έχει ελάχιστη επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα αλλά αντίθετα θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη συνολική ζήτηση, οδηγώντας τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση, τιμωρώντας τους κατώτερα αμειβομένους.

 

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι πεπεισμένη ότι έναντι της ελληνικής κρίσης δημόσιου χρέους, η Τρόικα έχει υιοθετήσει μια στάση ιδεολογικού τιμωρού, που στερείται οποιασδήποτε οικονομικής βάσης και αποτελεί προδοσία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της θεμελιώδους για την Ένωσή μας αξίας της αλληλεγγύης. Και είναι ύψιστης σημασίας η άμεση ανάγκη να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που επέβαλαν στην Ελλάδα αυτό το τοξικό μείγμα υφεσιακών και κοινωνικά καταστρεπτικών πολιτικών.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους ευελπιστώ ότι τόσο εσείς όσο και ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, θα είστε έτοιμοι με την πρώτη ευκαιρία να έρθετε και να συζητήσετε το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα ζητήσω από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να συγκαλέσει άμεσα συνεδρίαση, στην οποία θα κληθείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις για τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα, τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων που εμπλέκονται και την οικονομική βάση των συνταγών τους.

 

Με Τιμή,

Hannes Swoboda

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr