Η μεγάλη νίκη και η μαζική συμμετοχή ανεβάζουν ψηλά τον πήχη για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Η μεγάλη νίκη και η μαζική συμμετοχή ανεβάζουν ψηλά τον πήχη για τον Νίκο Ανδρουλάκη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το αποτέλεσμα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ αναδεικνύει σε αδιαμφισβήτητο αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς η νίκη με τόσο μεγάλη διαφορά σημαίνει ότι η βάση του κόμματος του δίνει καθαρή εντολή να εφαρμόσει όσα εξήγγειλε, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Και κυρίως να ενώσει και να ανανεώσει το κόμμα, κάνοντας το ξανά πολιτική δύναμη εξουσίας. 

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψει το κόμμα του σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, καθώς η συγκυρία και οι αντικειμενικές συνθήκες τον ευνοούν, μόνο όμως αν αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες, αναπτύσσοντας τη σωστή στρατηγική. 

 

Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία δυναμική υπέρ του ΚΙΝΑΛ, η οποία θα διατηρηθεί αν αποκτήσει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, διαφορετικά θα σβήσει. Εξίσου θετική για αυτόν συγκυρία είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζει την αναμενόμενη φθορά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τόσον καιρό αδυνατεί να κερδίσει από αυτήν. Η κατάσταση αυτή όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε τη  Νέα Δημοκρατία, καθώς όσο έβλεπε τον ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατεί να αυξήσει την ισχύ του δεν ανησυχούσε, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία όσο κυβερνάει θα φθείρεται και αφού δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ακολουθούσε την πολιτική τακτική του ώριμου φρούτου. 

 

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ώς άχρωμο και άοσμο, αλλά το προφίλ του επιτρέπει να προσελκύσει και απογοητευμένους κεντρώους από τη Νέα Δημοκρατία, (αυτούς που δεν μπορούν να στηρίζουν μία κυβέρνηση που έχει υπουργό τον Πλεύρη), αλλά και απογοητευμένους κεντροαριστερούς (που δεν είναι άνετοι με το να στηρίζουν ένα κόμμα στο οποίο τον τόνο δίνει η γραμμή Πολάκη).

 

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μέχρι σήμερα δεν είχε διαύλους ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ , καθώς ήταν υπέρμαχος της αυτόνομης πορείας. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ώς άχρωμο και άοσμο, αλλά το προφίλ του επιτρέπει να προσελκύσει και απογοητευμένους κεντρώους από τη Νέα Δημοκρατία, (αυτούς που δεν μπορούν να στηρίζουν μία κυβέρνηση που έχει υπουργό τον Πλεύρη), αλλά και απογοητευμένους κεντροαριστερούς (που δεν είναι άνετοι με το να στηρίζουν ένα κόμμα στο οποίο τον τόνο δίνει η γραμμή Πολάκη). Με δυο λόγια, και τα δύο κόμματα έχουν λόγο να ανησυχούν καθώς, αν ο νέος πρόεδρος πολιτευθεί επιδέξια αξιοποιώντας την θετική συγκυρία, μπορεί να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική για όσους ψήφιζαν με τη λογική “το μη χείρον” και να απελευθερώσει εγκλωβισμένες δυνάμεις και από δεξιά και από αριστερά. 

 

Ψηφοφόροι που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να ψηφίσουν ένα δεξιό κόμμα, έχουν τώρα εναλλακτική, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να βλέπει μπροστά του τον κίνδυνο του απεγκλωβισμού των αντισυριζα ψηφοφόρων, που δεν ανήκουν στην κεντροδεξιά. Είναι γνωστό ότι η νίκη του το 2019 δεν οφείλονταν μόνο στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και στο γεγονός ότι τον ψήφισε ένας κρίσιμος  αριθμός ψηφοφόρων αντισυριζα για να απομακρύνει από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα όλοι αυτοί αποκτούν κι άλλη επιλογή. 

 

Η μεγάλη νίκη που έδωσαν στον Νίκο Ανδρουλάκη οι δεκάδες χιλιάδες που τον ψήφισαν και η μαζική συμμετοχή ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά και από αύριο θα κριθεί αυστηρά σε ό,τι κάνει. Οι προσδοκίες που δημιούργησε στην παράταξή του είναι μεγάλες και οι εκλογές όχι και τόσο μακριά. 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ