Χρυσοχοΐδης: Δεν υπήρχε λόγος να βάλουμε κανένα πρόστιμο - Δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπήρχε λόγος να βάλουμε κανένα πρόστιμο - Δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για την στάση της αστυνομίας στις πρωινές συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο αλλά και τα επεισόδια που ακολούθησαν, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι είχαν απαγορευτεί οι πορείες και οι συναθροίσεις αλλά όχι οι πολιτικές εκδηλώσεις: «Υπήρχαν κάποιες πολιτικές εκδηλώσεις. Δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις, απαγορεύτηκαν οι πορείες και οι συναθροίσεις», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από τις 15 Νοεμβρίου έως και τις 9μμ το απόγευμα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου. 

Όπως είπε ο υπουργός, το πρωί έγιναν συνολικά τρεις εκδηλώσεις - μία του ΣΥΡΙΖΑ με 50 άτομα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, μία του ΚΚΕ με 200 - «με όλα τα πρωτόκολλα Covid» - στον ίδιο χώρο και η εκδήλωση του ΜέΡΑ 25. 

«Δεν ήταν ημέρα για να βάζουμε πρόστιμα σήμερα, ήταν ημέρα συνεννόησης, δημοκρατίας και εκδήλωσης», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που λίγο αργότερα ερωτήθηκε για την στάση της αστυνομίας απέναντι στα περίπου 1.500 άτομα που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και τα επεισόδια με χημικά και ρίψη νερού που ακολούθησαν στην οδό Πανεπιστημίου και στην Ομόνοια το μεσημέρι. 

«Όλο έγινε στα πλαίσια της ανοχής, της δημοκρατίας και της κατανόησης. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη και διοργανώθηκαν αυτές οι εκδηλώσεις με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας», πρόσθεσε ο υπουργός. «Δεν υπήρχε λόγος να βάλουμε κανένα πρόστιμο, γιατί ήταν κάποιες πολιτικές εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι σηκώθηκαν και έφυγαν».

Ωστόσο λίγο αργότερα, στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός προανήγγειλε πως θα επιβληθούν πρόστιμα covid-19 σε όσους προσήχθησαν ή συνελήφθησαν. 

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί υπερβολική την διάταξη που απαγόρευσε την απαγόρευση των συναθροίσεων, απάντησε «καθόλου». «Είναι πολιτικά κόμματα, κάνουν πολιτικές εκδηλώσεις, οφείλαμε αυτό να το ανεχθούμε διότι σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Το τι ευθύνη ανέλαβε ο καθένας από τους πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα που πραγματοποίησαν αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες διαλύθηκαν αμέσως, αυτό είναι μία υπόθεση λογοδοσίας προς τον ελληνικό λαό.»

Για τα επεισόδια του μεσημεριού 

 

«Εμείς αποφασίσαμε σήμερα να μην σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη, και είπαμε ότι η πόλη, την ημέρα του Πολυτεχνείου, πάντα πρέπει να λειτουργεί - συγκοινωνίες, κυκλοφορία, υπηρεσίες ιδιωτικοί υπάλληλοι, σα να ήταν μία συνηθισμένη ημέρα», απάντησε ο πρωθυπουργός. 

«Από τη στιγμή που ήταν ανοιχτή η πόλη, μπορούσε να κυκλοφορεί ο κάθε άνθρωπος. Μην φανταστείτε ότι αυτοί οι 1.500 μαζεύτηκαν όλοι μαζί, ή από κάπου ήρθαν κάποιες ομάδες. Ένας-ένας... ήταν προγραμματισμένο να μαζευτούν». 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που κατήγγειλε ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων για να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες και να διαλυθεί ησύχως η συγκέντρωση, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και κρότου λάμψης, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε πως «νιώθει απογοήτευση» για το ΚΚΕ.

«Την ώρα που έχουμε 95% ΜΕΘ καλυμμένες μία πολιτική παράταξη για τους λόγους που αυτή γνωρίζει πραγματοποιεί συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης με 1.500 άτομα. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα - δέκα φορές με δική μου εντολή ο αξιωματικός που ήταν παρών ζήτησε από την ηγεσία της συγκέντρωσης να αποχωρήσουν, να διαλυθούν - δεν συνέβη ποτέ - μη μου πείτε ότι συγκεντρώθηκαν για να διαλυθούν αμέσως, προφανώς συγκεντρώθηκαν για να κάνουν πορεία, άρα λοιπόν δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την κυβέρνηση, για την αστυνομία, από το να διατάξει την διάλυση αυτής της υπόθεση, διότιτι φανταστείτε 1.500 άτομα να περπατάνε εν μέσω αυτή της μεγάλης κρίσης της πανδημίας, μέσα στην πόλη.»

«Δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις για τον Γρηγρόπουλο»

 

Εν όψει της επετείου Γρηγορόπουλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «είναι προφανές ότι εν μέσω πανδημίας δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις»: «Και για τον Αλέξανδρο Γρηγοροπουλο είναι προφανές δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι, να κάνουμε υπομονή λίγο και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα και όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM