Για την κατάσταση στην Αχαΐα όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά ενημέρωσε εκτάκτως πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Όπως είπε, στη μάχη επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής καθώς και δυνάμεις της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσουν, εκεί που χρειάζεται, στις εκκενώσεις περιοχών ή τις απομακρύνσεις πολιτών.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ανέφερε ότι η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση και ταχύτατα μπήκε στον αστικό ιστό. Για αυτό και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του συστήματος ειδοποίησης 112, για την εκκένωση των χωριών Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια του Λόγγου.

 

«Εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Ελαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι' αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς.

 

Με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη και πυροσβεστικό πλοιάριο που παραλαμβάνει και περισυλλέγει λουόμενους ή κατοίκους των παράλιων περιοχών. Το ίδιο συνέβη και με το Λιμενικό Σώμα και τις διασωστικές λέμβους του, καθώς επίσης και ιδιώτες οι οποίοι εκκένωσαν όλες τις περιοχές που κινδύνευαν πολίτες. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ είναι επίσης παρόν προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους να γίνει σωστά η εκκένωση των οικισμών και να μην κινδυνεύσει κανείς».

 

Ο υπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.