Επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για την ενεργειακή ακρίβεια

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για την ενεργειακή ακρίβεια Facebook Twitter
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτ.: Eurokinissi (αρχείου)
0

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και επισφάλειας απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της λεγόμενης «Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας», της βασικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα που θα ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου.  

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση σε τρεις τομείς: την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις εκπομπές ρύπων.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ως βραχυπρόθεσμη λύση τη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας προς τις χώρες που παρατηρείται σημαντική διαφορά τιμής. Παράλληλα κάνει λόγο για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής νοοτροπίας ως προς τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αποζημίωση των χωρών των οποίων οι επενδύσεις αποδίδουν υπέρμετρα οφέλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο. 

Η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει επηρεαστεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν σχεδόν τρία χρόνια. Ενώ η βορειοανατολική Ευρώπη διαθέτει γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά ενέργειας μεταξύ των εθνών, καθώς και ένα ισχυρό μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι κατακερματισμένο και απομονωμένο.

Η αποθήκευση ενέργειας, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, είναι ανύπαρκτη σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters. Η Γερμανία διαθέτει 1.668 μεγαβάτ (MW) αποθηκευτικής ικανότητας μεγάλης κλίμακας, έναντι κανενός στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της LCP Delta, μιας εταιρείας συμβούλων ενέργειας με έδρα το Εδιμβούργο.

Σημειώνεται ότι από το 2021, η Ελλάδα έχει δαπανήσει 11 δισ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους καταναλωτές. Το 2022, η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ - μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ και διπλάσια από τη δεύτερη Ιταλία, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία συμβούλων ενέργειας Enerdata 

Αναλυτικά η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής της Κομισιόν:

«Καθώς ξεκινάμε μια νέα χρονιά και καθώς η νέα Επιτροπή πιάνει δουλειά, ήθελα να μοιραστώ μερικές ιδέες για την ενέργεια που πιστεύω ότι πρέπει να αποτελέσουν μέρος της «πυξίδας ανταγωνιστικότητας» που θα καθοδηγήσει τη στρατηγική μας σκέψη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές. Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι ημερήσιες τιμές ήταν 82 €/MWh το 2024 - μια αύξηση 78% σε σχέση με το 2019. Σε πολλά κράτη μέλη, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί από το 2019. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξηθεί απότομα και παραμένουν πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Αυτοί οι αριθμοί υπενθυμίζουν καθημερινά ότι η ενεργειακή μας κατάσταση παραμένει επισφαλής, παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μας με φυσικό αέριο. Οι τιμές μας λένε ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα αλλά και διαφορετικά - να σκεφτούμε νέους τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Βλέπω περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση σε τρεις τομείς: την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις εκπομπές ρύπων.

Στην ηλεκτρική ενέργεια, χρειαζόμαστε μια νέα ώθηση στην εσωτερική αγορά. Δεν μπορούμε να έχουμε μια χώρα με τριψήφιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, την ίδια ώρα, μια άλλη χώρα έχει μηδενικές ή αρνητικές τιμές. Αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο και οικονομικά σπάταλο. Παραβιάζει επίσης τον πιο βασικό κανόνα της εσωτερικής αγοράς, που είναι η ελεύθερη ροή των αγαθών.

Βραχυπρόθεσμα, προτείνω να δημιουργήσουμε μια ειδική ομάδα εργασίας για την αύξηση των ροών στα σύνορα όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών. Αυτή η ειδική ομάδα θα πρέπει να εξετάσει όλες τις λύσεις - τεχνικές, κανονιστικές, νέες επενδύσεις - και θα πρέπει να υπολογίσει τις απώλειες ευημερίας από τις ανεπαρκείς διασυνδέσεις, καθιστώντας σαφή τα οφέλη της ολοκλήρωσης. Προτείνω η ομάδα αυτή να στεγαστεί στο υψηλότερο επίπεδο του Σώματος και να υποβάλλει περιοδικές εκθέσεις στην Επιτροπή Ενέργειας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Μακροπρόθεσμα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά για τα δίκτυα μας. Σημειώσαμε πρόοδο με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα δίκτυα. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα. Το επόμενο βήμα είναι να επανασχεδιάσουμε τη διαδικασία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μας. Σήμερα, βασιζόμαστε υπερβολικά στα συμφέροντα κάθε χώρας και στις προτεραιότητες των διαχειριστών δικτύων. Αντ' αυτού, πρέπει να σκεφτούμε με ευρωπαϊκούς όρους. Πρέπει να καταγράψουμε ποιους πόρους ή τεχνολογίες μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει στο σύνολό του, και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε ένα δίκτυο με βάση αυτούς τους πόρους. Και χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό για την αποζημίωση των χωρών για την πραγματοποίηση επενδύσεων που αποδίδουν υπέρμετρα οφέλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο χρειαζόμαστε νέα ώθηση είναι η ασφάλεια του φυσικού αερίου. Η παγκόσμια αγορά παραμένει σφιχτή. Μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η μεταβλητότητα που παρατηρούμε στην πράξη υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη. Οι πολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποιος παρακολουθεί προσεκτικά αυτές τις αγορές.

Αλλά χρειαζόμαστε επίσης μια νέα προσέγγιση για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε ανταγωνιστική τιμή. Οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο καθιστούν το έργο αυτό ακόμη πιο επείγον. Δικαίως επικεντρωνόμαστε σε έναν κόσμο όπου το φυσικό αέριο θα παίζει μικρότερο ρόλο. Αλλά θα εξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Πρέπει να δώσουμε στις ευρωπαϊκές εταιρείες τη δυνατότητα να επενδύσουν σε έργα και υποδομές φυσικού αερίου και να υπογράψουν συμβάσεις που εγγυώνται την ευρωπαϊκή πρόσβαση σε παγκόσμιες προμήθειες - με προστατευτικές μπάρες, φυσικά, για τη διασφάλιση της κλιματικής ουδετερότητας. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας.

Τέλος, πρέπει να περιορίσουμε το κόστος που προέρχεται από την υπερρύθμιση των εκπομπών. Θα πρέπει να περάσουμε από μια υπερβολικά κανονιστική προσέγγιση σε κάτι πολύ πιο απλό. Το ονομάζω «κανόνα ενός στόχου». Ας συμφωνήσουμε σε έναν ανώτατο αριθμό για τη μείωση των εκπομπών και στη συνέχεια ας αφήσουμε τα κράτη μέλη να επιλέξουν τη δική τους πορεία.

Οι εκπομπές δεν ενδιαφέρονται από ποια χώρα ή τομέα προέρχονται. Ούτε κι εμείς θα έπρεπε. Θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τη συμπληρωματικότητα αντί της ομοιομορφίας σε όλη την Ευρώπη και θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από τις αρχές της ανελέητης τεχνολογικής ουδετερότητας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε μια μετάβαση με κόστος που οι πολίτες μας μπορούν να αποδεχθούν και οι επιχειρήσεις μας να αντέξουν οικονομικά.

Πιστεύω ότι αυτές οι ιδέες μπορούν να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα. Ανυπομονώ να τις συζητήσω μαζί σας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM