Νέα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό, θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση εγχώριων και εισαγόμενων κρουσμάτων.

 

Όπως ανακοινώθηκε, στις 16.30, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη «με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

 

Χθες, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. «Έπρεπε να γίνει [...] Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπως ήταν τον Μάρτιο», προειδοποιούσε το πρωί ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντατικοποιηθούν τα μέτρα και να ισχύσουν εκ νέου απαγορεύσεις.

 

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν και τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή οι φορείς που δεν συνδέονται άμεσα με ταξίδι στο εξωτερικό ή άλλο γνωστό κρούσμα. «Η Ελλάδα είχε μείνει σχεδόν «καθαρή», δεν είχαμε καθόλου διασπορά στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ορφανά. Σίγουρα υπάρχει κάποια επαφή και υπάρχουν και εστίες που «σιγοκαίνε», ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα όπου είναι μεγάλος αριθμός κρουσμάτων», παρατηρούσε πριν δύο 24ωρα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, παραδεχόμενος πως τα δεδομένα είναι «άσχημα». 

 

Πηγή από το Μαξίμου διευκρίνισε στο LiFO.gr πως η σημερινή σύσκεψη δεν αποσκοπεί σε νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή των υφιστάμενων και τον έλεγχό τους. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες θα είναι επικεφαλής ελεγκτικών υπηρεσιών που δεν σχετίζονται με υγειονομική πολιτική.

 

Αναλυτικά, στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.