Τα θέματα της διαπραγμάτευσης τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε αναλυτικά για το τι έχει γίνει από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρθηκε στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Είπε ότι έχει γίνει ένα βήμα,  ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

 

Ακόμα, υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικευτούν οι μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα των διαπραγματεύσεων, τις συμμαχίες και τις συγκρούσεις, πώς προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πώς κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα, όπως είπε, της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα εξής:

  • Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
  • απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
  • ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
  • αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης
  • το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
  • η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr