Δένδιας: Η Τρίπολη εκβιάστηκε για να υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία

Δένδιας: Η Τρίπολη εκβιάστηκε για να υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία Facebook Twitter
Euroknissi
0

Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία και υπέγραψε τη συμφωνία ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.


Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μίλησε για τη λεπτή ισορροπία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας των γειτόνων με τη Λιβύη, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προχωρούν Τούρκοι αξιωματούχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά της χώρας μας.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στον ANT1, αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε: «Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι κενή περιεχομένου. Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει ενέργειες να αποτραπεί. Είχα δει για τον σκοπό αυτό τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και ο . Μητσοτάκης είχε μιλήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία και υπέγραψε τη συμφωνία. Η χώρα μας θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει μέτρα για το δίκαιο της θάλασσας».

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, είπε πως «η στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως αυτή έχει χαραχτεί από το παρελθόν, θέλει, σε θεωρητικό επίπεδο, μηδέν προβλήματα στα σύνορά της. Ωστόσο, έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα. Δεν υπάρχει γείτονας της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της. Εμείς προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, ας βρουν εκείνοι τις δικές τους προτεραιότητες. Αυτό που τους λέμε, είναι πως οι αυθαιρεσίες δεν τη βοηθούν. Και αυτό που κάνουν πλέον, είναι να επικαλούνται, σε κάθε ανακοίνωσή τους, το διεθνές δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν ακόμα, αλλά σε επίπεδο ισχυρισμών επικαλούνται πάντα το διεθνές δίκαιο».

 Για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ανέφερε: «Δεν ανακοινώνουμε την επόμενη κίνηση εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο συζητάμε ήδη με την Αίγυπτο, έχουμε συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου κι έχουμε βρεθεί ήδη 3 φορές για να καταλήξουμε σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του Ζοζέφ Μπορέλ εξέδωσε ανακοίνωση, που είναι απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Θέση κατά της Τουρκίας έχουν πάρει επίσης οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Έχουμε πετύχει την πλήρη στήριξη των συμμάχων και όχι μόνο. Αυτό δείχνει την τουρκική αστοχία».

  

Για την τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είπε: «Θα απαντήσουμε στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Η Τουρκία προσπαθεί να οξύνει το κλίμα, με κινήσεις που αφορούν, συνήθως, στην εσωτερική πολιτική της ατζέντα. Δεν έχουμε λόγο να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων. Τώρα, αν θέλουν να μιλήσουμε για τους πολέμους του '12 και του '22, ή τον πόλεμο για την Ανεξαρτησία μας, ας το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων».

 Για προηγούμενη δήλωσή του, πως «η Ελλάδα κρατά κλάδο ελαίας, αλλά διατηρεί και ξίφος ταυτόχρονα», είπε: «Η χώρα έχει ένοπλες δυνάμεις και την επαναλαμβάνω τη δήλωση αυτή. Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, δεν σκοπεύει σε επίλυση διαφορών δια της βίας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δυνατότητες να προστατεύσει τα εδάφη της. Έχουμε αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και επιβάλουμε τα δίκαιά μας».

  

Για την πιθανή προσφυγή της χώρας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η Ελλάδα έχει προσφύγει στα Χάγη στα μέσα τις δεκαετίας του 70 για το Αιγαίο και η Τουρκία τότε δεν εμφανίστηκε, δεν τόλμησε, με αποτέλεσμα να καταστεί αναρμόδιο το δικαστήριο. Η Ελλάδα δεν φοβάται τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα. Δεν θέλουμε να τους αποκλείσουμε από τα νόμιμα δικαιώματά τους. Εμείς αντιδρούμε στην αυθαιρεσία και προκλητικότητα. Εκεί είναι η διαφορά μας. Κατάφεραν Βενιζέλος και Ατατούρκ να δημιουργήσουν γέφυρα συνεργασίας, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο εκείνης της εποχής. Τι θα μας εμπόδιζε τώρα να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους; Αλλά δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

  

Τέλος, για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε το μεταναστευτικό στη συζήτησή του με τον Ερντογάν, αλλά δεν είναι ελληνοτουρκικό το ζήτημα. Ζητάμε από την Τουρκία την τήρηση της νομιμότητας. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους περισσότερους από 55.000 μετανάστες να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η Ελλάδα αναγνωρίζει και κατανοεί ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει άνω των 3,5 εκατ. προσφύγων, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM