Κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στο Λονδίνο, εν μέσω διεθνούς δυσφορίας και επικρίσεων, για τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας.

 

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 4:30μ.μ ώρα Ελλάδος, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο το περιεχόμενο της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, έχοντας προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα που επέδωσε τελεσίγραφο και στον πρέσβη της Λιβύης.

 

Το μεσημέρι της Τρίτης διέρρευσε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα θα διακόψει τον διάλογο με την Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). 

 

Όπως έχει προαναγγείλει η ελληνική πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ζητώντας από τη Συμμαχία να λάβει θέση: «δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνιζαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σήμερα:

 -Στις 11.45 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ.

-Στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

-Στις 15.00 ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

-Στις 16.30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.