Ομπάμα: Oι Έλληνες συγκίνησαν με τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια που έδειξαν στους πρόσφυγες

Ομπάμα: Oι Έλληνες συγκίνησαν με τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια που έδειξαν στους πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί σήμερα από την Ουάσινγκτον για ένα τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και επόμενο τη Γερμανία, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει, σε μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη -στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης- να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.

«Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο», δηλώνει η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα ο Ομπάμα στέλνει μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, όσο και προς τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας μέσα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Πρώτα απ' όλα θέλω να πω πόσο εκτιμώ την ευκαιρία που έχω να επισκεφθώ την Ελλάδα και ευχαριστώ για την πρόσκληση τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Η επίσκεψή μου έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται, πράγματι, στην πρώτη γραμμή πιεστικών προκλήσεων που αφορούν τη συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία. Η τρομοκρατική απειλή από ομάδες σαν το ISIS αποτελεί κίνδυνο για όλους μας. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία και το ISIS έχουν προκαλέσει κύματα μεταναστών και προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουμε μπροστά μας το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικοί μας θεσμοί και η οικονομική μας πολιτική ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων νιώθουν ότι έχουν τραυματιστεί από την παγκοσμιοποίηση και το εμπόριο» αναφέρει  Ομπάμα στη συνέντευξή του.

Συνεχίζοντας κανει λόγο για τη σημασία της συμμαχίας ΗΠΑ και Ελλάδας: «Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε συμμάχους-μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Ευχαριστούμε τους Ελληνες συμμάχους μας για τη στενή συνεργασία στη Σούδα. Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας και πρέπει να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες και στοιχεία από υπηρεσίες ασφαλείας, προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις» αναφέρει και τονίζει πως «όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ».

Τι λέει για την οικονομία

 

«Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατία και το μέλλον της θα αποφασιστεί από τους Ελληνες. Εχω στηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γιατί συμμερίζομαι τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων που πιστεύουν ότι αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, με οφέλη για τα μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός μας εταίρος και έχουμε θεμελιώδες οικονομικό συμφέρον σε μια Ευρώπη σταθερή και αναπτυσσόμενη.


Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της. Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει τώρα πλεόνασμα και η ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

Είναι, όμως, σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Η επίσκεψή μου θα είναι, ως εκ τούτου, μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ έχει πει ότι η μείωση του χρέους είναι κρίσιμη για να βάλει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά και να θέσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην ευημερία. Γι' αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνο η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους»

Οι πρόσφυγες και οι Έλληνες

 

 Με θερμά λόγια μίλησε όμως και για τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες ως προς το θέμα υποδοχή των χιλιάδων προσφύγων. «Ολος ο κόσμος έχει συγκινηθεί βαθιά από τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια που έχουν επιδείξει οι Έλληνες σε αυτή την κρίση, που ραγίζει καρδιές. Έχουμε δει Ελληνες ψαράδες να σώζουν ζωές στη θάλασσα, κοινότητες Ελλήνων να προσφέρουν φαγητό, είδη ανάγκης και ρούχα, και ελληνικές οικογένειες να φιλοξενούν πρόσφυγες. Όλη αυτή η γενναιοδωρία αποτελεί πρόσθετη πηγή έμπνευσης –ένας πραγματικός ύμνος στην αξιοπρέπεια και στον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού– με δεδομένο ότι οι Έλληνες τα κάνουν όλα αυτά ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες στο εσωτερικό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σημειώνει πως πρέπει ακόμη να γίνουν προσπάθειες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βελτιώσει τις συνθήκες των μεταναστών στους καταυλισμούς. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM