Θαλάσσιος ίππος από την Αρκτική έφτασε στην Ιρλανδία: «Μάλλον αποκοιμήθηκε σε παγόβουνο»

Θαλάσσιος ίππος από την Αρκτική έφτασε στην Ιρλανδία: «Μάλλον αποκοιμήθηκε σε παγόβουνο» Facebook Twitter
0

Ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς ένας θαλάσσιος ίππος από την Αρκτική κατέληξε στην κομητεία Κέρι της Ιρλανδίας.

Τη σπάνια εικόνα κατέγραψε, την Κυριακή, ένας ντόπιος με την 5χρονη κόρη του, αλλά την επόμενη ημέρα δεν υπήρχαν ίχνη του ζώου στην περιοχή. 

Ο Alan Houlihan, είπε σε ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, πως με την κόρη του, Muireann, εντόπισαν το ζώο στο νησί Valentia όπου έκαναν βόλτα το σαββατοκύριακο. «Το μέγεθός του ήταν αστρονομικό. Ήταν σαν μεγάλος ταύρος. Εξαφανίστηκε στη θάλασσα για λίγο και μετά επέστρεψε και ξάπλωσε σε κάτι βράχια για μερικές ώρες. Ήταν φανταστικό», σημείωσε. 

Ο Kevin Flannery, βιολόγος θαλάσσιας ζωής από το Dingle Oceanworld Aquarium, θεωρεί πως ο θαλάσσιος ίππος, που είναι ενδεχομένως νεαρής ηλικίας με βάση το μήκος από τους χαυλιόδοντες, μάλλον αποκοιμήθηκε σε ένα παγόβουνο που αποκόπηκε από τη Γροιλανδία και μετέφερε το ζώο προς την Ιρλανδία. 

«Θα ήταν πολύ κουρασμένος και πεινασμένος σε αυτό το στάδιο. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να αποκοιμούνται σε ένα παγόβουνο και μετά να μεταφέρονται μακριά από την Αρκτική», είπε στον Independent, καλώντας τους φιλόζωους να του δώσουν χώρο να φάει και να ανακτήσει δυνάμεις ώστε να επιστρέψει σπίτι του.

Ωστόσο ο Tom Arnbom, ανώτατος σύμβουλος του WWF στην Αρκτική και την θαλάσσια ζωή της, είπε στο BBC ότι συχνά οι έφηβοι θαλάσσιοι ίπποι ξεκινούν μακρινά ταξίδια προκειμένου να βρουν νέες περιοχές για αναπαραγωγή. 

Κατά τη γνώμη του, είναι σχεδόν απίθανο το ζώο να αποκοιμήθηκε, καθώς θεωρεί ότι σκόπιμα απομακρύνθηκε τόσο από το σπίτι του στον Βόρειο Ατλαντικό και πλησίασε τις ιρλανδικές ακτές για να βρει τροφή. 

«Αργά ή γρήγορα πρέπει να έρθουν στα ρηχά, δηλαδή σε βάθος μικρότερο των 100-200 μέτρων. για να τραφούν με μύδια ή αχιβάδες. Τρώνε μέχρι και αρκετές χιλιάδες αχιβάδες ημερησίως», εξηγεί. «Έχει χαθεί τόσο μακριά από φίλους, αλλά δεν φοβάμαι πως θα πεθάνει», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως ο συγκεκριμένος θαλάσσιος ίππος δεν δείχνει άρρωστος στις φωτογραφίες. 

Όπως εξηγεί, ελπίζει ότι το ζώο θα βρει ξανά το δρόμο επιστροφής, αλλά όχι πριν εμφανιστεί και σε διάφορα άλλα μέρη, οπότε προειδοποιεί τον κόσμο να μην το πλησιάζουν γιατί μπορεί να τρομάξει και να προσπαθήσει να φτάσει στις ακτές, εξέλιξη επικίνδυνη. «Είναι μεγάλα άγρια ζώα οπότε κρατείστε αποστάσεις», λέει. 

Στον Ατλαντικό υπάρχουν περίπου 20.000 θαλάσσιοι ίπποι αλλά παγκοσμίως δέχονται τεράστια απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής και των διαδρομών των πλοίων, παράγοντες που συνετέλεσαν στο θάνατο χιλιάδων ζώων στον Ειρηνικό, κοντά στην Αλάσκα και την βορειοανατολική Ρωσία.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM