Θαλάσσιος ίππος από την Αρκτική έφτασε στην Ιρλανδία: «Μάλλον αποκοιμήθηκε σε παγόβουνο»

Θαλάσσιος ίππος από την Αρκτική έφτασε στην Ιρλανδία: «Μάλλον αποκοιμήθηκε σε παγόβουνο» Facebook Twitter
0

Ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς ένας θαλάσσιος ίππος από την Αρκτική κατέληξε στην κομητεία Κέρι της Ιρλανδίας.

Τη σπάνια εικόνα κατέγραψε, την Κυριακή, ένας ντόπιος με την 5χρονη κόρη του, αλλά την επόμενη ημέρα δεν υπήρχαν ίχνη του ζώου στην περιοχή. 

Ο Alan Houlihan, είπε σε ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, πως με την κόρη του, Muireann, εντόπισαν το ζώο στο νησί Valentia όπου έκαναν βόλτα το σαββατοκύριακο. «Το μέγεθός του ήταν αστρονομικό. Ήταν σαν μεγάλος ταύρος. Εξαφανίστηκε στη θάλασσα για λίγο και μετά επέστρεψε και ξάπλωσε σε κάτι βράχια για μερικές ώρες. Ήταν φανταστικό», σημείωσε. 

Ο Kevin Flannery, βιολόγος θαλάσσιας ζωής από το Dingle Oceanworld Aquarium, θεωρεί πως ο θαλάσσιος ίππος, που είναι ενδεχομένως νεαρής ηλικίας με βάση το μήκος από τους χαυλιόδοντες, μάλλον αποκοιμήθηκε σε ένα παγόβουνο που αποκόπηκε από τη Γροιλανδία και μετέφερε το ζώο προς την Ιρλανδία. 

«Θα ήταν πολύ κουρασμένος και πεινασμένος σε αυτό το στάδιο. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να αποκοιμούνται σε ένα παγόβουνο και μετά να μεταφέρονται μακριά από την Αρκτική», είπε στον Independent, καλώντας τους φιλόζωους να του δώσουν χώρο να φάει και να ανακτήσει δυνάμεις ώστε να επιστρέψει σπίτι του.

Ωστόσο ο Tom Arnbom, ανώτατος σύμβουλος του WWF στην Αρκτική και την θαλάσσια ζωή της, είπε στο BBC ότι συχνά οι έφηβοι θαλάσσιοι ίπποι ξεκινούν μακρινά ταξίδια προκειμένου να βρουν νέες περιοχές για αναπαραγωγή. 

Κατά τη γνώμη του, είναι σχεδόν απίθανο το ζώο να αποκοιμήθηκε, καθώς θεωρεί ότι σκόπιμα απομακρύνθηκε τόσο από το σπίτι του στον Βόρειο Ατλαντικό και πλησίασε τις ιρλανδικές ακτές για να βρει τροφή. 

«Αργά ή γρήγορα πρέπει να έρθουν στα ρηχά, δηλαδή σε βάθος μικρότερο των 100-200 μέτρων. για να τραφούν με μύδια ή αχιβάδες. Τρώνε μέχρι και αρκετές χιλιάδες αχιβάδες ημερησίως», εξηγεί. «Έχει χαθεί τόσο μακριά από φίλους, αλλά δεν φοβάμαι πως θα πεθάνει», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως ο συγκεκριμένος θαλάσσιος ίππος δεν δείχνει άρρωστος στις φωτογραφίες. 

Όπως εξηγεί, ελπίζει ότι το ζώο θα βρει ξανά το δρόμο επιστροφής, αλλά όχι πριν εμφανιστεί και σε διάφορα άλλα μέρη, οπότε προειδοποιεί τον κόσμο να μην το πλησιάζουν γιατί μπορεί να τρομάξει και να προσπαθήσει να φτάσει στις ακτές, εξέλιξη επικίνδυνη. «Είναι μεγάλα άγρια ζώα οπότε κρατείστε αποστάσεις», λέει. 

Στον Ατλαντικό υπάρχουν περίπου 20.000 θαλάσσιοι ίπποι αλλά παγκοσμίως δέχονται τεράστια απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής και των διαδρομών των πλοίων, παράγοντες που συνετέλεσαν στο θάνατο χιλιάδων ζώων στον Ειρηνικό, κοντά στην Αλάσκα και την βορειοανατολική Ρωσία.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM