Συναγερμός για το τεράστιο παγόβουνο που είναι έτοιμο να αποκολληθεί από το ρήγμα της Ανταρκτικής

Συναγερμός για το τεράστιο παγόβουνο που είναι έτοιμο να αποκολληθεί από το ρήγμα της Ανταρκτικής Facebook Twitter
0

Λίγες μόλις ώρες πριν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μία ομάδα επιστημόνων έκανε γνωστή μία ανησυχητική εξέλιξη στην Ανταρκτική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ερευνητικού προγράμματος «MIDAS», η τεράστια ρωγμή στην παγοκρηπίδα Larsen C της Ανταρκτικής Χερσονήσου, εξαπλώθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό στα τέλη Μαΐου, και ένα παγόβουνο στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας Ντέλαγουερ (περίπου 6.452 km²) είναι έτοιμο να αποκολληθεί.

Το ρήγμα, το οποίο έχει πλάτος μέχρι και 457 μέτρα σε κάποια σημεία, αυξήθηκε κατά 17 χιλιόμετρα το διάστημα 25 - 31 Μαΐου, με αποτέλεσμα το άκρο της ρωγμής να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από τη θάλασσα. Μόλις το άκρο φτάσει αρκετά κοντά -κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή πλέον- θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Συναγερμός για το τεράστιο παγόβουνο που είναι έτοιμο να αποκολληθεί από το ρήγμα της Ανταρκτικής Facebook Twitter
Φωτογραφία του ρήγματος που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Η ανακοίνωση του project MIDAS, του ερευνητικού προγράμματος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που μελετά την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Ανταρκτική, δείχνει πως πριν από την πρόσφατη ταχεία ανάπτυξη της ρωγμής, το ρήγμα φαινόταν να έχει «κολλήσει» σε μία ζώνη πάγου στη χερσόνησο Cole. Αυτή η ζώνη πάγου θα μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη του ρήγματος, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά.

Πάντως, όπως αναφέρει το Mashable, το παγόβουνο που ετοιμάζεται να αποκολληθεί δεν θα αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας, και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο καθώς συχνά αποκολλούνται παγόβουνα από παγετώνες στη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και σε άλλες περιοχές. Το αξιοσημείωτο θα είναι πάντως το μέγεθος του νέου παγόβουνου και το γεγονός ότι θα αφήσει πίσω του μία μεγάλη παγοκρηπίδα σε πιο ασταθή κατάσταση, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει να διαλυθεί, όπως έγινε με τη γειτονική Larsen B το 2002.

Συναγερμός για το τεράστιο παγόβουνο που είναι έτοιμο να αποκολληθεί από το ρήγμα της Ανταρκτικής Facebook Twitter
Η εξέλιξη του ρήγματος στα τέλη Μαΐου.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως με την αποκόλληση του παγόβουνου η παγοκρηπίδα Larsen C θα χάσει περισσότερο από το 10% του όγκου της και το γεγονός αυτό θα αλλάξει θεμελιωδώς το τοπίο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Επίσης, αν η παγοκρηπίδα σπάσει ακόμα περισσότερο, θα μπορούσε να οδηγήσει τους παγετώνες που ρέουν από τη γη πίσω της να επιταχύνουν τη μετάβασή τους προς τον ωκεανό - και αυτό ακριβώς θα έχει αντίκτυπο στα επίπεδα της θάλασσας.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι ρόλο παίζει η υπερθέρμανση του πλανήτη στον σχηματισμό και την ανάπτυξη του ρήγματος στο Larsen C, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι άνεμοι μπορεί να εξαπλώνουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες του αέρα στην παγοκρηπίδα. Επίσης, η χερσόνησος της Ανταρκτικής στο σύνολό της είναι μια από τις περιοχές της ηπείρου που αυξάνεται πιο ραγδαία η θερμοκρασία.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM