Κλιματική αλλαγή: Διχασμένος ο κόσμος για το ζήτημα της επείγουσας δράσης, σύμφωνα με έρευνα

Κλιματική αλλαγή: Διχασμένος ο κόσμος για το ζήτημα της επείγουσας δράσης, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Κλιματική αλλαγή: Διχασμένος ο κόσμος για επείγουσα δράση, σύμφωνα με έρευνα
0

Διχασμένοι είναι οι πολίτες του κόσμου για την επείγουσα δράση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παρά τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού και την επακόλουθη οικονομική ύφεση, άνθρωποι σε 27 χώρες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται βαθιά για την κλιματική κρίση, αναφέρει έρευνα της Globescan.

Τα ευρήματα επισημαίνουν ότι στο μυαλό του κοινού, η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή παραμένει πιο επείγουσα από ποτέ.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες είχαν πολύ διαφορετική στάση ως προς το επίπεδο του επείγοντος, που απαιτείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι μεγάλες πλειοψηφίες στις φτωχότερες χώρες συμφώνησαν έντονα ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με το ίδιο σθένος που αντιμετωπίζεται η πανδημία του Covid-19.

Ωστόσο, στα πλουσιότερα έθνη, η θέση για ταχεία δράση ήταν πολύ διαφορετική.

Στις 27 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου το 90% των ανθρώπων θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ένα πολύ σοβαρό ή κάπως σοβαρό πρόβλημα.

Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη αύξηση στην αίσθηση της επείγουσας αντιμετώπισης μεταξύ των ερωτηθέντων στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ινδία, την Κένυα, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, δε, αυτός ο αριθμός των ατόμων που αντιλαμβάνονται το ζήτημα ως σοβαρό ή πολύ σοβαρό έχει αυξηθεί από 60% το 2014, σε 81% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν διεξήχθη η δημοσκόπηση.

Την ίδια χρονική περίοδο, οι σοβαρές ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή στην Ινδία έχουν αυξηθεί από 70% σε 93%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κρίση της πανδημίας ενέτεινε την αίσθηση των ανθρώπων για την απειλή που ενέχει η αύξηση της θερμοκρασίας.

Αλλά όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν, εάν οι κυβερνήσεις τους θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα όπως την πανδημία, άρχισαν να εμφανίζονται μεγάλες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Στην Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ποσοστό λιγότερο από 45% των ερωτηθέντων, συμφωνούν έντονα με την λήψη επείγουσας δράσης.

Στην Κένυα, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Νιγηρία το ποσοστό ήταν πολύ πάνω από το 70%.

Ομοίως, όταν ρωτήθηκαν ποιος θα υποφέρει περισσότερο, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων στη Βραζιλία, την Κένυα, την Τουρκία, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική συμφώνησαν ότι θα είναι οι φτωχοί.

Όμως στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ποσοστό μικρότερο του 40% θεωρούν ότι το βάρος θα επωμιστούν οι λιγότερο προνομιούχοι.

Ίσως ένα κλειδί για αυτές τις αποκλίσεις μπορεί να είναι η προσωπική εμπειρία των πολιτών στην κλιματική αλλαγή, κρίνει η έρευνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν προσωπικά από την αύξηση των θερμοκρασιών, σε σύγκριση με το 34% που δήλωσαν, αντίστοιχα, ότι επηρεάστηκαν προσωπικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παρόμοιες διαφορές σημειώθηκαν και σε πλουσιότερες χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Αλλά στο Μεξικό, την Τουρκία και το Βιετνάμ περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία με την αλλαγή του κλίματος.

«Ο τυφώνας Κατρίνα και άλλα παρόμοια περιστατικά προκάλεσαν ένα πραγματικό σοκ στο σύστημα. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων άλλαξαν αρκετά, καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν, όλο και περισσότερο, ότι αυτό (η κλιματική αλλαγή) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ότι είναι ανθρωπογενές και ότι είμαστε πραγματικά ευάλωτοι και δεν προστατευόμαστε ιδιαίτερα» σχολίασε ο Eric Whan, επικεφαλής της έρευνας.

  

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο σε 27 χώρες, μεταξύ δειγμάτων 1.000 ενηλίκων ανά χώρα. Κυκλοφόρησε για την έναρξη της Εβδομάδας Κλίματος 2020 στη Νέα Υόρκη, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής για το κλίμα, που φέτος διεξάγεται σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

Με πληροφoρίες του BBC/GlobeScan

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM