Green Banana: Αποστολή σε βάθος 130 μ. για την εξερεύνηση της μυστηριώδους «μπλε τρύπας»

Green Banana: Αποστολή σε βάθος 130 μ. για την εξερεύνηση της μυστηριώδους «μπλε τρύπας» Facebook Twitter
Curt Bowen/NYT
0

Υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, θαλάσσιες τρύπες στο ωκεάνιο βυθό. Και οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν μία από αυτές, τη μυστηριώδη «Green Banana» στον Κόλπο του Μεξικού.

Αυτό το γνωστικό κενό για την τεράστια αυτή θαλάσσια «λακκούβα» ανοιχτά των ακτών του Μεξικού θα επιχειρήσουν να καλύψουν οι επιστήμονες, με μια αποστολή που ξεκινά τον ερχόμενο μήνα. Μια ομάδα ερευνητών από το Θαλάσσιο Εργαστήριο Mote του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και μέλη πολλών άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων θα αρχίσουν να μελετούν από κοντά την αινιγματική αυτή ωκεάνια περιοχή, στέλνοντας εξοπλισμό στο βυθό της, σε βάθος 130 μέτρων.

Αυτές οι «μπλε τρύπες» όπως τις αποκαλούν οι επιστήμονες, δεν καταπίνουν ό,τι αδυνατεί να αντισταθεί στην βαρυτική τους έλξη, όπως οι «μαύρες τρύπες». Όμως, για όσους τις μελετούν, παραμένουν ένα πεδίο πρόκλησης.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να κατανοήσουν, μεταξύ άλλων, το αν η συγκεκριμένη μπλε τρύπα συνδέεται με άλλες, σε ένα ευρύτερο δίκτυο, και αν στο εσωτερικό της αναβλύζει γλυκό νερό.

«Πρόκειται για ένα εξερευνητικό εγχείρημα καθώς δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις. Είναι (οι μπλε τρύπες) ένα πολύτιμος, απαραίτητος οικότοπος; Επηρεάζουν την γύρω περιοχή ή είναι απλώς περιοχές απομονωμένες;» σημειώνει ο Τζιμ Κάλτερ του Ινστιτούτου Mote.

Green Banana: Αποστολή σε βάθος 130 μ. για την εξερεύνηση της μυστηριώδους «μπλε τρύπας» Facebook Twitter
Curt Bowen/NYT


Σύμφωνα με τον Λάρι Μπόρντεν, καπετάνιο και ψαρά που γνωρίζει τη συγκεκριμένη μπλε τρύπα εδώ και δεκαετίες, το όνομά της προέκυψε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν ένας συνάδελφός του είδε μια πράσινη μπανανόφλουδα να επιπλέει εκεί.

Ο ίδιος αναρωτιόταν για το βάθος της και κάποια στιγμή το είπε σε έναν φίλο του δύτη, τον Κερτ Μπόουεν. Εκείνος έγινε τελικά ένας από τους πρώτους ανθρώπους που καταδύθηκαν στα βάθη της για να τη χαρτογραφήσουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εξειδικευμένο περιοδικό, υπάρχουν τόσες μπλε τρυπες στο βυθμό του Κόλπου του Μεξικού που αν ήταν δυνατό να αποστραγγιστεί η περιοχή, «πιθανότατα θα έμοιαζε σαν ελβετικό τυρί».

Στην αποστολή του επόμενου μήνα που χρηματοδοτείται από τη Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), οι επιστήμονες θα συλλέξουν μέσω ενός ειδικού οχήματος σχεδόν 300 κιλών, δείγμα νερού και ιζήματος.

Με πληροφορίες από New York Times/Tampabay.com

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ