Earthshot Prize: Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θεσπίζει το «βραβείο Νόμπελ» για το περιβάλλον

Earthshot Prize: Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θεσπίζει το «βραβείο Νόμπελ» για το περιβάλλον Facebook Twitter
EPA
0

Το ποσό των 65 εκατομμυρίων δολαρίων θα διαθέσει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ για να δημιουργήσει ένα νέο περιβαλλοντικό βραβείο, προσπαθώντας να εμπνεύσει λύσεις για μερικά από τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Max Foster του CNN, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εξέφρασε τη φιλοδοξία του για το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό βραβείο μέχρι σήμερα και προσδιόρισε ως στόχο του την μετατόπιση του δημόσιου διαλόγου από τον πεσιμισμό και την αρνητικότητα στην αισιοδοξία και στην ελπίδα.

«Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι που κάνουν απίστευτα πράγματα σε όλο τον κόσμο, μέσα σε μικρές κοινότητες. Εάν κάποιος από αυτούς έχει μια καταπληκτική ιδέα, μπορούμε να την ενισχύσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά μία σειρά ζητημάτων», ανέφερε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. 

Έτσι, από το 2021, το Earthshot Prize θα απονέμεται ετησίως σε πέντε άτομα, οργανισμούς ή ομάδες για λύσεις στους πέντε στόχους που θέτει: προστασία και αποκατάσταση της φύσης, καθαρισμός του αέρα, ανάκαμψη των ωκεανών, οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς απόβλητα και αποκατάσταση κλίματος. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εξέφρασε την ελπίδα πως θα έχουμε «τουλάχιστον 50 λύσεις» για τον κάθε έναν από αυτούς τους πέντε τομείς έως το 2030. 

Το Παλάτι του Κένσινγκτον φιλοδοξεί ώστε το Earthshot Prize να καθιερωθεί ως το πλέον διάσημο περιβαλλοντικό βραβείο στην ιστορία. Κάθε νικητής θα λάβει 1 εκατομμύριο λίρες, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,3 εκατ. δολάρια. Το ποσό είναι λίγο μεγαλύτερο από όσα λαμβάνει ένας νομπελίστας.

Σε ότι αφορά το κλίμα, στον πλανήτη σημειώθηκαν μια σειρά από ρεκόρ θερμοκρασιών το 2020, ενισχύοντας την ανησυχία για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεγαλύτερη από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Η Διακυβερνητική Ομάδα για τις Κλιματικές Μεταβολές αναφέρει πως μία αύξηση πάνω από αυτό το όριο θα μπορούσε να έχει απειλητικές συνέπειες για τη ζωή και να προκαλέσει κύματα καύσωνα, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και λειψυδρία.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις», ανέφερε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ προσθέτοντας πως ευελπιστεί σε δέκα χρόνια ο πλανήτης να είναι περισσότερο βιώσιμος για όλους. 

«Ο παππούς μου ξεκίνησε να κάνει πράγματα για τη διάσωση (σ.σ. του περιβάλλοντος) πριν από πολύ καιρό, ειδικά το WWF. Ο πατέρας μου ήταν μπροστά από την εποχή του μιλώντας για την κλιματική αλλαγή. Δεν θέλω να είμαι μπροστά από την εποχή μου γιατί τότε θα είναι αργά, τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», ανέφερε. 

Η ιδέα για το βραβείο «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια επισκέψεων του πρίγκιπα Γουίλιαμ σε Ναμίμπια, Τανζανία και Κένυα πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε έλαβε συμβουλές από δεκάδες άτομα και οργανισμούς, όπως το Ινστιτούτο Νόμπελ, η Greenpeace, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά και από τον πατέρα του, Πρίγκιπα Κάρολο.

Οι υποψηφιότητες θα ανοίξουν την 1η Νοεμβρίου. Η τελετή απονομής βραβείων θα πραγματοποιείται σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, ξεκινώντας στο Λονδίνο το φθινόπωρο του 2021.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM