Διάβολοι της Τασμανίας απελευθερώθηκαν στην Αυστραλία- 3.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από εκεί

Διάβολοι της Τασμανίας απελευθερώθηκαν στην Αυστραλία- 3.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από εκεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό Aussie Ark
0

Διάβολοι της Τασμανίας απελευθερώθηκαν στη φύση στην ηπειρωτική Αυστραλία, 3.000 χρόνια μετά την εξαφάνιση αυτού του μαρσιποφόρου ζώου από εκεί.

Οι οικολόγοι μιλούν για ένα ιστορικό βήμα το οποίο δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο είδος, αλλά και την ισορροπία του οικοσυστήματος της Αυστραλίας.

Η Aussie Ark μαζί με άλλες οργανώσεις απελευθέρωσαν 26 διαβόλους Τασμανίας σε έναν χώρο 4.000 στρεμμάτων, σε καταφύγιο στο Barrington Tops βόρεια του Σίδνεϊ. Αυτό έγινε σε δύο δόσεις, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και ο πρόεδρος της Aussie Ark, Τιμ Φόλκνερ, έκανε λόγο για «ιστορικές» απελευθερώσεις.

Διάβολοι της Τασμανίας απελευθερώθηκαν στην Αυστραλία- 3.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από εκεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό Aussie Ark

Είναι τα πρώτα βήματα ενός πρότζεκτ που μοιάζει με την επιτυχή κίνηση για την επιστροφή των λύκων στο εθνικό πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '90, εξήγησε. Προηγήθηκαν 16 χρόνια δουλειάς, που περιελάμβανε τη δημιουργία του μεγαλύτερου προγράμματος εκτροφής αυτού του είδους στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές περιβαλλοντικές αρχές, ο διάβολος της Τασμανίας δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο ή την κτηνοτροφία. Όμως, θα αμυνθεί αν δεχθεί επίθεση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Διάβολοι της Τασμανίας απελευθερώθηκαν στην Αυστραλία- 3.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από εκεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό Aussie Ark

Τα ζώα αυτά είναι γνωστά για το ιδιαίτερα δυνατό γρύλισμα, τα δυνατά σαγόνια και την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζουν έναν «αντίπαλο», όταν πρόκειται για τροφή ή για ταίρι. Χαρακτηρίστηκαν υπό εξαφάνιση έπειτα από μία μολυσματική ασθένεια που σάρωσε τον πληθυσμό που είχε απομείνει στο νησί της Τασμανίας.

Εκτιμάται ότι πλέον λιγότεροι από 25.000 ζουν στη φύση, από έως και 150.000 που ήταν πριν από τη μυστηριώδη θανάσιμη ασθένεια, η οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του '90. Σε ό,τι αφορά στην ηπειρωτική Αυστραλία, θεωρείται ότι το ζώο εξολοθρεύτηκε από αγέλες ντίνγκο, πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Διάβολοι της Τασμανίας απελευθερώθηκαν στην Αυστραλία- 3.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από εκεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό Aussie Ark

Τώρα, οι οικολογικές οργανώσεις ελπίζουν ότι με το πρότζεκτ θα δημιουργηθεί ένας «πληθυσμός ασφαλείας» ενάντια στην ασθένεια που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί μη ιάσιμη. Όμως, η επιστροφή του διαβόλου της Τασμανίας εκεί έχει σημασία και για το οικοσύστημα.

«Αποτελούν μία από τις λίγες φυσικές λύσεις για τον έλεγχο των αλεπούδων και των αιλουροειδών, που ευθύνονται για σχεδόν και τις 40 εξαλείψεις θηλαστικών στην Αυστραλία», εξήγησε ο πρόεδρος της Aussie Ark.

Τα ζώα τοποθετήθηκαν σε περιφραγμένη περιοχή, προκειμένου να μείνουν μακριά από τις απειλές για την επιβίωσή τους. «Βάλαμε νέα, υγιή ζώα και θα έχουν έξι μήνες για να εγκατασταθούν, να βρουν την περιοχή τους και να προετοιμαστούν για την αναπαραγωγή, κάτι που συνήθως γίνεται τον Φεβρουάριο», ανέφερε ο Φόλκνερ.

Τα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζεται να απελευθερωθούν άλλα 40 ζώα, ενώ εκτιμάται πως το γεγονός ότι αυτά θα είναι υπό παρακολούθηση θα συμβάλλει στην επιτυχία του προγράμματος, καθώς για πρώτη φορά στη ζωή τους αυτοί οι εκπρόσωποι του είδους δεν θα έχουν κάποιον να τους παρέχει τροφή, νερό ή καταφύγιο.

Με πληροφορίες από AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM