Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα

Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα Facebook Twitter
Το παγόβουνο Α68 με μήκος 150 χιλιόμετρα αλλά πάχος μόλις 200 μέτρα. NASA/JOHN SONNTAG
0

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου αναμένεται να εισέλθει στην ανοιχτή θάλασσα. Ο λόγος για το κολοσσιαίο παγόβουνο Α68, που αποσπάστηκε από την Ανταρκτική το 2017. 

Το παγόβουνο ταξιδεύει προς τον Βορρά και πλέον βρίσκεται στο όριο των αιώνιων θαλάσσιων πάγων της ηπείρου. Το 2017 καταλάμβανε μία έκταση που άγγιζε 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει από τότε έχει χάσει ελάχιστο από τον όγκο του. Οι επιστήμονες ωστόσο υποστηρίζουν ότι το παγόβουνο Α68 θα αγωνιστεί για να διατηρήσει την ακεραιότητά του όταν εισέλθει στα νερά του Νότιου Ωκεανού. 

«Με αναλογία πάχους προς μήκος παρόμοιο με πέντε φύλλα Α4, εντυπωσιάζομαι που τα κύματα του ωκεανού δεν έχουν κάνει ήδη παγάκια το παγόβουνο Α68», ανέφερε ο καθηγητής Adrian Luckman από το πανεπιστήμιο του Σουάνσι. «Αν επιβιώσει για πολύ ως ένα ενιαίο κομμάτι όταν θα περάσει τα όρια της παγοκάλυψης της θάλασσας», ανέφερε στο BBC News.

Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα Facebook Twitter
Το παγόβουνο Α68. COPERNICUS DATA/SENTINEL-3/ESA/A.LUCKMAN
Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα Facebook Twitter
Η πορεία του παγόβουνου κατά τα τελευταία χρόνια. NASA/AQUA/MODIS/A.LUCKMAN

Το A68 αποκόπηκε από την Τράπεζα Πάγου Λάρσεν (Larsen Ice Shelf) τον Ιούλιο του 2017. Για έναν ολόκληρο χρόνο μετακινήθηκε ελάχιστα καθώς το κάτω μέρος του έβρισκε στον βυθό. Οι άνεμοι και ρεύματα ωστόσο άρχισαν τελικά να το ωθούν προς τον βορρά κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χερσονήσου της Ανταρκτικής, πορεία που κατά τη διάρκεια αυτής της καλοκαιρινής περιόδου επιταχύνθηκε. Το παγόβουνο, ακολουθεί μια πολύ προβλέψιμη πορεία. Όταν θα ξεπροβάλει από την άκρη της χερσονήσου, το παγόβουνο θα παρασυρθεί προς τον Βορρά και τον Ατλαντικό, μία διαδρομή που οι ειδικοί αποκαλούν «Το δρομάκι των Παγόβουνων».  

Η παρακολούθηση παγόβουνων σε αυτό το μέγεθος κρίνεται επιτακτική καθώς συνιστούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Η παρακολούθηση μέσω δορυφόρων είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος. Οι επιστήμονες, έχουν εστιάσει τόσο στο παγόβουνο Α68 όσο και σε δύο ακόμα παγόβουνα που αναμένεται να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα.

Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα Facebook Twitter
Το υπό σχηματισμό παγόβουνο στην άκρη της παγοκρηπίδας Burnt. COPERNICUS DATA//ESA/SENTINEL HUB

Το πρώτο θα προέλθει από τον παγετώνα Pine Island Glacier της Δυτικής Ανταρκτικής και αναμένεται να έχει έκταση ήδη μεγαλύτερα από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στον παγετώνα υπάρχουν ήδη ρωγμές. Το άλλο παγόβουνο σχηματίζεται στη δυτική Ανταρκτική, στην άκρη της παγοκρηπίδας Burnt. Θα έχει έκταση μεγαλύτερη από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκτασή του είναι ίση με αυτή του Μείζονος Λονδίνου. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ