Αλάσκα: Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ μόλις κατέγραψε την πιο βροχερή μέρα στην ιστορία της

Αλάσκα: Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ μόλις κατέγραψε την πιο βροχερή μέρα στην ιστορία της Facebook Twitter
0

Η βορειότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης την Τρίτη, καθώς ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αλάσκα, με θυελλώδεις ανέμους και ριπές. 

Στο Utqiagvik, μια πόλη 5.000 ανθρώπων γνωστή μέχρι πρότινος ως Μπάροου, το ύψος της βροχής που έπεσε ξεπέρασε τα 3,5 εκατοστά, ξεπερνώντας το ρεκόρ βροχόπτωσης για τον μήνα Ιούλιο του 1987 και καταγράφοντας ρεκόρ στα 100 και πλέον χρόνια που διατηρούνται τα ανάλογα αρχεία. 

Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση περιοχής που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα η κλιματική αλλαγή. 

Χτισμένη σε γεωγραφικό πλάτος 71 μοιρών, η κοινότητα βρίσκεται σε μια χερσόνησο στον Αρκτικό Ωκεανό και αποτελεί ένα από τα βορειότερα αδιαλείπτως κατοικημένα σημεία του πλανήτη. 

«Το Utqiagvik έχει καταγράψει ύψος βροχόπτωσης άνω των 2,5 εκατοστών μόλις δύο φορές από τη στιγμή που άρχισαν να κρατούνται αρχεία, το 1920» αναφέρει η εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Φέρμπανκς. 

Το ρεκόρ αυτό είναι αξιοσημείωτο για την περιοχή δεδομένου του εξαιρετικά ξηρού κλίματος του Utqiagvik όπου ο ετήσιος μέσος όρος υετού δεν ξεπερνά τα 14 εκατοστά. 

Όπως σημειώνει ο Ρικ Τόμας, ειδικός κλίματος στο Διεθνές Αρκτικό Κέντρο Έρευνας της Αλάσκας, το ρεκόρ αυτό είναι άλλο ένα δείγμα της εντατικοποίησης της μεταβολής του κλίματος εν μέσω κλιματικής αλλαγής. 

Εξάλλου η πρωτεύουσα της Αλάσκας, Τζούνο βίωσε τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο τους δύο μήνες με την μεγαλύτερη υγρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ και στο Φέρμπανκς, την πολυπληθέστερη πόλη στο εσωτερικό της Αλάσκας, έζησε ένα πρωτοφανώς κατακλυσμιαίο Δεκέμβριο. 

Με πληροφορίες από Washington Post
 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

Περιβάλλον / «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση
NEWSROOM