Η Γαλλία προστατεύει με νόμο τους ήχους και τις οσμές της εξοχής

Η Γαλλία προστατεύει με νόμο τους ήχους και τις οσμές της εξοχής Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η Γαλλία επικύρωσε νόμο με τον οποίο προστατεύεται η «κληρονομιά των αισθήσεων» των αγροτικών περιοχών, παρά τα παράπονα για τους ήχους και τις οσμές των περιοχών αυτών. 

Η γερουσία ενέκρινε τον νόμο, που είχε περάσει από την γαλλική Εθνοσυνέλευση πέρυσι, την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση του Joël Giraud, υπουργού Γεωργίας. Ο Giraud εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός, επισημαίνοντας πως ο νόμος αποσκοπεί στο να «ορίσει και να προστατεύσει την κληρονομιά των αισθήσεων της γαλλικής εξοχής». Η καλύτερη κατανόηση των «ήχων και των οσμών» των αγροτικών περιοχών θα είναι χρήσιμη για την αποφυγή διαφωνιών ανάμεσα σε γείτονες, ανέφερε σε σχετική δήλωση. 

Στις περιφερειακές αρχές θα ανατεθεί να ορίσουν την «αγροτική κληρονομιά και την αισθητηριακή ταυτότητα» αναφέρει ο Giraud κάνοντας λόγο για νίκη των αγροτικών κοινοτήτων. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, στη Γαλλία πληθαίνει ο αριθμός των εντάσεων μεταξύ των παλιών και των νέων κατοίκων των αγροτικών περιοχών. Η πιο γνωστή ίσως υπόθεση ήταν αυτή του κόκορα Μορίς, που η ιδιοκτήτριά του δικάστηκε το 2019, καθώς ο κόκορας λαλούσε δυνατά τα πρωινά. Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες των γειτόνων για «ηχητική ρύπανση» και τους κάλεσε να πληρώσουν περίπου 1.000 αποζημίωση.  

Η υπόθεση έγινε σύμβολο των όλο και μεγαλύτερων διαιρέσεων ανάμεσα στην αγροτική και αστική Γαλλία καθώς οι γείτονες ήταν κάτοικοι πόλης που επισκεπτόταν το συγκεκριμένο χωριό μερικές φορές τον χρόνο. «Είναι κόκορας. Οι κόκορες λαλούν» είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια του Μορίς κατά τη δίκη. «Εδώ είναι εξοχή. Πρέπει να την προστατεύσουμε.»

Ο Μόρις πέθανε εφέτος το καλοκαίρι, ωστόσο η ιδιοκτήτριά του, έκανε λόγο «για μεταθανάτια νίκη του Μορίς του κόκορα, ένα σύμβολο της αγροτικής ζωής».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM