Κλιματική Αλλαγή: Η υπερθέρμανση του πλανήτη «φαίνεται» ακόμα περισσότερο τη νύχτα

Κλιματική Αλλαγή: Η υπερθέρμανση του πλανήτη «φαίνεται» ακόμα περισσότερο τη νύχτα Facebook Twitter
Οι νύχτες στην Ευρώπη και πολλές άλλες περιοχές της Γης ανεβάζουν θερμοκρασία ταχύτερα από τις μέρες λόγω της κλιματικής αλλαγής
0

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τις νύχτες από τις μέρες σε μεγάλο μέρος της Γης, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, οι νύχτες φαίνεται πως ανεβάζουν θερμοκρασία πιο γρήγορα από τις ημέρες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από το 1983 έως 2017, σχεδόν στον μισό πλανήτη καταγράφηκε διαφορά στην άνοδο της θερμοκρασίας νυχτών και ημερών, που ξεπερνά τους 0,25 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι μέρες θερμαίνονται ταχύτερα σε μερικές χώρες, ενώ οι νύχτες σε άλλες, όμως η συνολική χερσαία έκταση όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο τις νύχτες, είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τις περιοχές όπου η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ταχύτερη τις μέρες.

Το φαινόμενο παρατηρείται μεταξύ άλλων σε Ευρώπη, δυτική Αφρική, νοτιοδυτική Αμερική και κεντρική Ασία. Αντίθετα, στις νότιες ΗΠΑ, στο Μεξικό και στη Μέση Ανατολή οι μέρες θερμαίνονται ταχύτερα. Αυτή η «θερμοκρασιακή ασυμμετρία» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταβολές των επιπέδων νεφοκάλυψης.

Τα πυκνότερα σύννεφα μπλοκάρουν τις ηλιακές ακτίνες και έτσι ρίχνουν τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ διατηρούν σχετικά ψηλά τη θερμοκρασία και την υγρασία τη νύχτα. Το αντίθετο συμβαίνει, όταν μειώνεται η νεφοκάλυψη, οπότε περισσότερη θερμότητα φθάνει στη Γη τη μέρα και χάνεται τη νύχτα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Κοξ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Global Change Biology», ανέφεραν ότι «αυτή η ασυμμετρία έχει δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις στον φυσικό κόσμο».

Όπως ανέφερε ο Κοξ, «η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη νύχτα σχετίζεται με το κλίμα που γίνεται πιο υγρό, κάτι που έχει σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη των φυτών και στο πώς αλληλεπιδρούν τα είδη, όπως τα θηλαστικά και τα έντομα».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/onlinelibrary.wiley.com 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM