«Αινιγματικές» πατημασιές αποκαλύπτουν προϊστορικό κροκόδειλο που περπατούσε στα πίσω πόδια

«Αινιγματικές» πατημασιές αποκαλύπτουν προϊστορικό κροκόδειλο που περπατούσε στα πίσω πόδια Facebook Twitter
0

Πατημασιές που βρέθηκαν σε βράχο στη Νότια Κορέα παρέχουν στους επιστήμονες σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός προϊστορικού κροκόδειλου που περπατούσε στα πίσω πόδια. 

Είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος τρόπος βαδίσματος αποδίδεται σε αυτή την οικογένεια των αρχαίων κροκόδειλων, που συνήθως περπατούσαν σε τέσσερα πόδια, όπως άλλωστε οι σύγχρονοι κροκόδειλοι και αλιγάτορες. Οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη που είχαν μήκος 18 έως 24 εκατοστά, τα οποία υποδεικνύουν ότι το σώμα του ζώου άγγιζε τα 3 μέτρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, «οι αραιές πατημασιές, έγιναν με τα πίσω πόδια» ενώ σε ορισμένες περιοχές αποτυπώθηκε το σχήμα τους και η υφή του δέρματος. Παρόμοια «αινιγματικά» ίχνη βρέθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες στη Νότια Κορέα και είχαν αποδοθεί σε γιγάντιους πτερόσαυρους.

Ωστόσο, οι ερευνητές από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι πιθανότατα να ανήκαν στον αρχαίο κροκόδειλο, τον οποίο ονόμασαν batrachopus grandis, και η ανακάλυψή τους ενίσχυσε την επικρατούσα άποψη των παλαιοντολόγων ότι οι πτεροσαύροι περπατούσαν τελικά χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα πόδια τους. Οι batrachopus grandis έζησαν περίπου πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, στην αρχή της Κρητιδικής περιόδου, κυρίως στο έδαφος και όχι στο νερό όπως οι κροκόδειλοι του σήμερα.

Είναι πιθανό το ζώο να περπατούσε χρησιμοποιώντας κυρίως τα δύο πόδια του αλλά να ήταν επίσης σε θέση να περπατήσει και με τα τέσσερα. Κανένα απολίθωμα προϊστορικού κροκόδειλου με δύο πόδια δεν έχει βρεθεί από αυτή την περίοδο, αν και η μελέτη ανέφερε ότι αυτοί οι κροκόδειλοι μπορεί να είχαν ζήσει πολύ νωρίτερα, κατά την πρώιμο Μεσοζωικό αιώνα που ξεκίνησε περίπου πριν 250 εκατομμύρια χρόνια. 

«Αινιγματικές» πατημασιές αποκαλύπτουν προϊστορικό κροκόδειλο που περπατούσε στα πίσω πόδια Facebook Twitter

Πριν καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι παλαιοντολόγοι εξέτασαν εάν τα αποτυπώματα από τα εμπρόσθια άκρα δεν μπορούσαν να διεισδύσουν τόσο βαθιά στο έδαφος όσο τα πίσω ή αν οι batrachopus grandis κολυμπούσαν.

«Αποκλείσαμε το κολύμπι επειδή η τροχιά (των πατημασιών) είναι τόσο κανονική», δήλωσε ο Martin Lockley, παλαιοντολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλήρης απουσία αποτυπωμάτων από πρόσθια άκρα υποδεικνύουν ένα νέο είδος που περπατούσε χρησιμοποιώντας δύο πόδια. 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ