Απεργία την Πρωτομαγιά

Νέα Ζηλανδία: Το νέφος στάχτης από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας «βάφει» τους παγετώνες

Νέα Ζηλανδία: Το νέφος στάχτης από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας «βάφει» τους παγετώνες Facebook Twitter
0

Το νέφος στάχτης που μεταφέρεται από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία «έβαψε» τους παγετώνες και το χιόνι στη Νέα Ζηλανδία. 


Την ανησυχία της για τις μακροχρόνιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξέφρασε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ, την Πέμπτη, καθώς φωτογραφίες δείχνουν τις κορυφές των βουνών και παγετώνων της χώρας να έχουν καλυφθεί από ένα καφέ νέφος στάχτης, που μεταφέρεται από τις πυρκαγιές που κατακαίουν την Αυστραλία.


«Η επίδραση της ομίχλης καπνού στους παγετώνες είναι πιθανό να επιταχύνει την τήξη τους» έγραψε στο Twitter η Κλαρκ συμπληρώνοντας «Πώς η τραγωδία μιας χώρας φέρνει δευτερογενή αποτελέσματα».

Υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 παγετώνες στη Νέα Ζηλανδία και από τη δεκαετία του 1970 οι επιστήμονες έχουν καταγράψει τη συρρίκνωσή τους κατά σχεδόν το ένα τρίτο, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι θα εξαφανιστούν εξ ολοκλήρου μέχρι το τέλος του αιώνα.


Ο καθηγητής Άντριου Μάκιντος, επικεφαλής της σχολής γης, ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Μόνας και πρώην διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Antarctic Research Centre» σημειώνει ότι εδώ και δύο δεκαετίες που μελετά τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει ξαναδεί τέτοια ποσότητα τέφρας να μεταφέρεται προς την περιοχή της Τασμανίας. Το συγκεκριμένο γεγονός, υποστηρίζει ο επιστήμονας, είναι περισσότερο από πιθανό να αυξήσει το λιώσιμο των παγετώνων κατά 20% με 30%.


«Είναι σύνηθες να μεταφέρεται σκόνη στους παγετώνες της Νέας Ζηλανδία, αλλά θα έλεγα ότι η ποσότητα αυτή τη στιγμή είναι πρωτοφανής. Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» σημειώνει ο Μάκιντος και προσθέτει «με ανησυχεί πολύ το γεγονός, όλο αυτό το υλικό να κατακαθίσει στους παγετώνες».


Ο ίδιος είπε ότι το λευκό χρώμα του χιονιού και του πάγο αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου επιβραδύνοντας το λιώσιμο και πως όταν το λευκό αυτό «σκουραίνει», οι παγετώνες λιώνουν με ταχύτερο ρυθμό.

Οι υψηλότεροι παγετώνες γύρω από το όρος Κουκ, θα μπορούσαν πιθανότατα να δεχθούν περισσότερη χιονόπτωση σύντομα, δήλωσε ο Μάκιντος, αλλά οι κατώτεροι παγετώνες μπορεί να μην δεχτούν άλλο μέχρι τον Μάρτιο και η σκόνη που θα έχει κατακαθίσει εκεί μέχρι τότε, πιθανώς να γίνει ροζ όταν θα αρχίσουν να μεγαλώνουν τα φύκια.

Οι επιπτώσεις από το φαινόμενο της τέφρας είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο, δήλωσε ο καθηγητής, αλλά εάν η Αυστραλία συνεχίσει να βάλλεται από ακραίες πυρκαγιές και ξηρασίες, «θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα επιταχύνουν την κατάρρευση των παγετώνων στη Νέα Ζηλανδία συνολικά», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Η πρόσφατη ομίχλη καπνού που παρασύρεται στη Νέα Ζηλανδία είναι το τέταρτο συμβάν αυτό το καλοκαίρι, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία,  και παρόλο που δεν έχουν εκδοθεί επίσημες προειδοποιήσεις για την υγεία, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα δήλωσαν ότι επέλεξαν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους λόγω της κατάστασης. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά ότι το νέφος πάνω από τη Νέα Ζηλανδία θα έχει καθαρίσει μέχρι την Παρασκευή.


Νωρίτερα το Δεκέμβριο η ταξιδιωτική συγγραφέας, Λιζ Κάρλσον, φωτογράφισε περιοχές των Νότιων Άλπεων να γίνονται ροζ από την έκθεσή τους στο νέφος καπνού από την Αυστραλία. Σε ανάρτησή της είχε αναφέρει ότι είναι «εντυπωσιακό να βλέπεις τα αποτελέσματα των πυρκαγιών από τόσο μακριά».


«Οι παγετώνες μας δεν χρειάζονται άλλες μάχες, είναι ήδη σε πραγματικό κίνδυνο» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό «θέτει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε ακόμα πιο αυστηρή πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ».

Με πληροφορίες από The Guardian

Περιβάλλον
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM