Τα χρυσόψαρα σιχαίνονται τη γυάλα τους: μερικές ντροπιαστικές αλήθειες για τα συμπαθή ψαράκια

0

Πρόκειται ίσως για τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα, που για τον απολύτως λάθος λόγο, κάποιοι θεωρούν τα πλέον αθόρυβα κατοικίδια. Όμως, τα χρυσόψαρα, αν μπορούσαν να μιλήσουν, θα ούρλιαζαν για τον τρόπο που τους φερόμαστε. 

Κατ' αρχάς, σύμφωνα και με τους ειδικούς, σιχαίνονται τη γυάλα μέσα στην οποία τα κλείνουμε. Ένα ελεύθερο χρυσόψαρο, υπό κανονικές συνθήκες ζει 25 χρόνια και σε μέγεθος μπορεί να φτάσει τα 30 εκ. Εννοείται ότι αυτά δεν μπορούν να συμβούν σε περιβάλλον γυάλας, ειδικά αν δεν ανανεώνουμε συχνά το νερό. 

Ακόμη χειρότερα, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές και ζωολόγου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και των Παρισίων, τα χρυσόψαρα, ακόμη κι αν δεν μπορεί κανείς να το καταλάβει, λόγω της ανυπαρξίας εκφράσεων, πονούν, καθώς αναπτύσσονται μέσα σε περιορισμένο χώρο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον νανισμό και την εκδήλωση διάφορων ανωμαλιών στον οργανισμό τους που επίσης τα οδηγούν στον θάνατο. Επίσης, αν τελικά αποφασίσετε να πάρετε χρυσόψαρο, μην το φυλακίσετε σε στρογγυλή γυάλα.

Προτιμήστε ένα μικρό παραλληλόγραμμο ενυδρείο. Τα χρυσόψαρα, παρά τα θρυλούμενα, είναι έξυπνα πλάσματα, βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα πάντα -και τις δονήσεις στον χώρο- και μέσα σε ένα στρογγυλό δοχείο όπως η γυάλα τα πάντα φτάνουν στους αισθητήρες τους σε μεγέθυνση, με αποτέλεσμα τα ψάρια να βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμου στρες... 

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που οι επιστήμονες θέλουν θυμόμαστε, είναι ότι πρόκειται για ζωντανά πλάσματα και όχι για διακοσμητικά εσωτερικών χώρων, όπως αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα την φρικτή κακοποίηση και τον πρόωρο θάνατο τους. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Η Αθήνα φλέγεται / Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Έχει αρκετό πράσινο η Αθήνα; Έχει τα σωστά δέντρα και τι προσφέρουν αυτά; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα της πόλης; Τι γίνεται με τα δέντρα που θα κοπούν για το μετρό; Ο αρχιτέκτονας δρ. Θωμάς Δοξιάδης εξηγεί.
M. HULOT