Πέθανε η ηθοποιός Νταϊάν Κάρολ - Η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Τόνι

Πέθανε η ηθοποιός Νταϊάν Κάρολ - Η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Τόνι Facebook Twitter
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η πρωτοπόρα ηθοποιός Νταϊάν Κάρολ.
0

Πέθανε η ηθοποιός Νταϊάν Κάρολ, που είχε βραβευθεί με Χρυσή Σφαίρα και Τόνι ενώ υπήρξε επίσης υποψήφια για βραβείο Όσκαρ. 

Η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός, που ήταν 84 ετών, είχε πρωταγωνιστήσει την δεκαετία του 1960 στο «Julia», την πρώτη τηλεοπτική σειρά με επίκεντρο μια μαύρη γυναίκα.

Επίσης ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε Βραβείο Τόνι Καλύτερης Ηθοποιού το 1962 για το μιούζικαλ «No Strings» στο Μπρόντγουεϊ. Συνέχισε ούσα υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου το 1975 με την ταινία «Claudine».

Στη δεκαετία του 1980, υποδύθηκε την Dominique Deveraux στην τηλεοπτική επιτυχία «Δυναστεία».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, η Νταϊάν Κάρολ έπασχε από καρκίνο και πέθανε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες την Παρασκευή.

Η Κάρολ Νταϊάν Τζόνσον, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, είχε γεννηθεί το 1935 στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε μόντελινγκ μέχρι 15 ετών ενώ φέρεται να ήταν επίσης μοντέλο για μια από τις μαύρες κούκλες Barbie. Στην ηλικία των 19 ετών, κέρδισε τον πρώτο της ρόλο στο Χόλιγουντ, πλάι στην Ντόροθι Ντάντριτζ στο «Carmen Jones».

Βίωσε ρατσισμό και στο Χόλιγουντ και επί σκηνής ως τραγουδίστρια. Στην αυτοβιογραφία της, είχε περιγράψει λεπτομερώς μια συναυλία όπου ο μαέστρος τής είχε πει πως το κοινό δεν ήθελε να ακούει ένα μαύρο άτομο να τραγουδά. Του αντιμίλησε, κάλεσε την αστυνομία και τελικά ο μαέστρος απομακρύνθηκε από το σόου.

Επιστρέφοντας στη μεγάλη οθόνη, πρωταγωνίστησε στο «Porgy and Bess» δίπλα στους Σίντνεϊ Πουατιέ, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και Ντόροθι Ντάντριτζ. Επίσης εμφανίστηκε στις ταινίες «Paris Blues» με τον Πολ Νιούμαν και «Hurry Sundown» με τους Μάικλ Κέιν και Τζέιν Φόντα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο της Τζούλια που της χάρισε Χρυσή Σφαίρα το 1969. Τότε είχε πει πως η σειρά ήταν «μια ευκαιρία να πεις κάτι διαφορετικό για την μαύρη κοινότητα. Έμεινα κατάπληκτη από τον αριθμό των ανθρώπων που δεν είχα ιδέα πως υπήρχε μαύρη μεσαία τάξη».

Πέθανε η ηθοποιός Νταϊάν Κάρολ - Η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Τόνι Facebook Twitter
Στην τηλεοπτική σειρά «Τζούλια».

Οι Χάλι Μπέρι και Άντζελα Μπάσετ είναι ανάμεσα στις ηθοποιούς που την έχουν επικαλεστεί ως έμπνευση για τις καριέρες τους. 

Η Νταϊάν Κάρολ είχε παντρευτεί τέσσερις φορές, είχε μια θυελλώδη σχέση με τον Σίντνεϊ Πουατιέ για εννέα χρόνια και αρραβωνιάστηκε τον Βρετανό παραγωγό Ντέιβιντ Φόστερ, κάτι που είχε περιγράψει ως ένα από τα καλύτερα πράγματα που της συνέβησαν ποτέ.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για τον «Δαβιδ» του Μιχαήλ Άγγελου: Η ελευθερία της έκφρασης ενάντια στην προστασία της αξιοπρέπειας

Πολιτισμός / Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου και η ελευθερία της έκφρασης κόντρα στην προστασία των καλλιτεχνικών θησαυρών

Στη Φλωρεντία, η Galleria dell'Accademia υπερασπίζεται τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα αριστούργημα του 1504, από απαξιωτικές και μη εξουσιοδοτημένες εμπορικές χρήσεις
NEWSROOM
Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Ο Ρίτσαρντ Σέρα ήταν ένας σύγχρονος μινιμαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα μνημειώδη ατσάλινα γλυπτά του. Τα συχνά τρομακτικά σε κλίμακα έργα του προκαλούν ζάλη και αποπροσανατολισμό, με τις αρχιτεκτονικές τους καμπύλες να στροβιλίζονται, καθώς οι θεατές περπατούν στα περάσματά τους.
NEWSROOM