Η Μαράια Κάρεϊ στο στόχαστρο των ακτιβιστών για την συναυλία της στη Σ. Αραβία

Η Μαράια Κάρεϊ στο στόχαστρο των ακτιβιστών για την συναυλία της στη Σ. Αραβία Facebook Twitter
EPA
0

Ακτιβιστές οργανώσεων για τ' ανθρώπινα δικαιώματα καλούν την Μαράια Κάρεϊ ν' ακυρώσει την επερχόμενη συναυλία της στην Σαουδική Αραβία, στις 31 Ιανουαρίου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Dj Τιέστο αλλά και ο ράπερ Σιν Πολ.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την φυλάκιση των υποστηρικτών των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πολλοί είναι αυτοί που προωθούν την συναυλία ως ορόσημο στην ατζέντα φιλελευθεροποίησης του πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, η οποία περιλάμβανε χαλάρωση των περιορισμών στη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Η Κάρεϊ έχει το υψηλότερο προφίλ δυτικής γυναικείας καλλιτεχνικής παρουσίας που θα εμφανιστεί στο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Bloomberg.


Παρ' όλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την συναυλία ως άλλο ένα ανησυχητικό παράδοξο που κρύβει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιβάλει ο πρίγκιπας. Μπορεί η πρόσκληση σε δυτικούς καλλιτέχνες όπως η Μαράια Κάρεϊ να δείχνει μία διάθεσης εκμοντερνισμού, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει σε περιορισμό ακτιβιστές που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.


Για όλους αυτούς τους λόγους το γκρουπ ακτιβιστών, CodePink, καλεί την γνωστή τραγουδίστρια να μη συμβάλει με την τέχνη της στις αδικίες που διαπράττονται, απευθύνοντας μαζί με την πρόσκληση για συγκέντρωση υπογραφών, προσωπικό μήνυμα στο οποίο της ζητά να ακυρώσει τη συναυλία.


«Δεν γνωρίζει ότι η Σαουδική Αραβία έχει ένα από τα πιο καταπιεστικά και δολοφονικά καθεστώτα στον πλανήτη;» λέει το μήνυμα, χαρακτηριστικά.


Δεν ήταν όμως οι μόνοι που προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή της Μαράια Κάρεϊ με αφορμή την συναυλία αυτή. Στο Twitter πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν το γεγονός.


«Αγαπητή @MariahCarey, μαθαίνω ότι σχεδιάζεις να ερμηνεύσεις στην #Σαουδική-Αραβία» λέει η Αιγύπτια-Αμερικανή δημοσιογράφος Μόνα Έλταχάβι και συνεχίζει «Έχεις υπόψη ότι μέλη γυναικείων ακτιβιστικών οργανώσεων βρίσκονται υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από από τον Μάιο του 2018;»

Σημειώνεται ότι η συναυλία έρχεται ακριβώς μετά την «περιπέτεια» της 18χρονης Ραχάφ Μοχάμεντ η οποία κατάφερε να αποδράσει στον Καναδά, μετά την απόφασή της να αποκηρύξει το ισλάμ αλλά και στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμαλ Κασόγκι.


Μάλιστα δημοσιογράφος της εφημερίδας απέστειλε μήνυμα μέσω Twitter τόσο στην Κάρεϊ όσο και στους Τιέστο και Πολ, όπου αναρωτιέται «Με ποιανού το μέρος είστε;»

Με πληροφορίες από Time

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Πολιτισμός / Η γαλλική ταινία που ξαναφέρνει στο κέντρο το πιο άβολο πρόσωπο της Κατοχής

Το Les Rayons et les Ombres του Ξαβιέ Τζιανολί, με τον Ζαν Ντιζαρντέν στον ρόλο του συνεργάτη των ναζί Ζαν Λυσαίρ, έχει γίνει ένα από τα πιο συζητημένα γαλλικά φιλμ της χρονιάς. Μαζί με την εμπορική επιτυχία του, άνοιξε ξανά τη διαμάχη για το πώς ο κινηματογράφος δείχνει έναν συνεργάτη: ως ιστορικό τέρας ή ως άνθρωπο που βυθίζεται στην ενοχή.
THE LIFO TEAM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουζ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM