Η Μαράια Κάρεϊ στο στόχαστρο των ακτιβιστών για την συναυλία της στη Σ. Αραβία

Η Μαράια Κάρεϊ στο στόχαστρο των ακτιβιστών για την συναυλία της στη Σ. Αραβία Facebook Twitter
EPA
0

Ακτιβιστές οργανώσεων για τ' ανθρώπινα δικαιώματα καλούν την Μαράια Κάρεϊ ν' ακυρώσει την επερχόμενη συναυλία της στην Σαουδική Αραβία, στις 31 Ιανουαρίου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Dj Τιέστο αλλά και ο ράπερ Σιν Πολ.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την φυλάκιση των υποστηρικτών των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πολλοί είναι αυτοί που προωθούν την συναυλία ως ορόσημο στην ατζέντα φιλελευθεροποίησης του πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, η οποία περιλάμβανε χαλάρωση των περιορισμών στη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Η Κάρεϊ έχει το υψηλότερο προφίλ δυτικής γυναικείας καλλιτεχνικής παρουσίας που θα εμφανιστεί στο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Bloomberg.


Παρ' όλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την συναυλία ως άλλο ένα ανησυχητικό παράδοξο που κρύβει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιβάλει ο πρίγκιπας. Μπορεί η πρόσκληση σε δυτικούς καλλιτέχνες όπως η Μαράια Κάρεϊ να δείχνει μία διάθεσης εκμοντερνισμού, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει σε περιορισμό ακτιβιστές που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.


Για όλους αυτούς τους λόγους το γκρουπ ακτιβιστών, CodePink, καλεί την γνωστή τραγουδίστρια να μη συμβάλει με την τέχνη της στις αδικίες που διαπράττονται, απευθύνοντας μαζί με την πρόσκληση για συγκέντρωση υπογραφών, προσωπικό μήνυμα στο οποίο της ζητά να ακυρώσει τη συναυλία.


«Δεν γνωρίζει ότι η Σαουδική Αραβία έχει ένα από τα πιο καταπιεστικά και δολοφονικά καθεστώτα στον πλανήτη;» λέει το μήνυμα, χαρακτηριστικά.


Δεν ήταν όμως οι μόνοι που προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή της Μαράια Κάρεϊ με αφορμή την συναυλία αυτή. Στο Twitter πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν το γεγονός.


«Αγαπητή @MariahCarey, μαθαίνω ότι σχεδιάζεις να ερμηνεύσεις στην #Σαουδική-Αραβία» λέει η Αιγύπτια-Αμερικανή δημοσιογράφος Μόνα Έλταχάβι και συνεχίζει «Έχεις υπόψη ότι μέλη γυναικείων ακτιβιστικών οργανώσεων βρίσκονται υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από από τον Μάιο του 2018;»

Σημειώνεται ότι η συναυλία έρχεται ακριβώς μετά την «περιπέτεια» της 18χρονης Ραχάφ Μοχάμεντ η οποία κατάφερε να αποδράσει στον Καναδά, μετά την απόφασή της να αποκηρύξει το ισλάμ αλλά και στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμαλ Κασόγκι.


Μάλιστα δημοσιογράφος της εφημερίδας απέστειλε μήνυμα μέσω Twitter τόσο στην Κάρεϊ όσο και στους Τιέστο και Πολ, όπου αναρωτιέται «Με ποιανού το μέρος είστε;»

Με πληροφορίες από Time

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOTHEBYS ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Πολιτισμός / Sotheby’s: Αποτράπηκε απόπειρα πώλησης ψεύτικων αρχαίων αγαλμάτων με πλαστά έγγραφα

Τα έγγραφα που προσκομίστηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί με μεθόδους εκτύπωσης που είναι κατά 25 χρόνια πιο σύγχρονες από την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι ανήκαν
THE LIFO TEAM
Ζήτω οι λεσβίες! Το cult περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Πολιτισμός / Ζήτω οι λεσβίες! Το καλτ περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Το KUTT, το καλτ λεσβιακό zine που κυκλοφόρησε μόνο τρία τεύχη στις αρχές των 00s, επανεκδίδεται τώρα από την IDEA σε έναν τόμο. Στις σελίδες του εμφανίστηκαν η Chloë Sevigny, η Eileen Myles και η Peaches, με φωτογραφίες των Ryan McGinley, Collier Schorr και Viviane Sassen
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Πολιτισμός / «Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Η φωτογράφος Ezekiel συγκεντρώνει φίλους, συνεργάτες και δημιουργούς της βρετανικής trans σκηνής σε μια σειρά πορτρέτων που δεν ζητούν απλώς να τους δούμε. Μιλούν για σώμα, κοινότητα, στιλ, μουσική, μετάβαση και την ανάγκη η ορατότητα να σημαίνει και φροντίδα.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα του νέου queer έπους των Los Javis

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα της νέας της ταινίας

Στις Κάννες, η Πενέλοπε Κρουζ αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για πιθανό ανεύρυσμα στον εγκέφαλο λίγο πριν γυρίσει τις μουσικές σκηνές της στο «La Bola Negra», την ταινία των Los Javis που απέσπασε ένα από τα πιο θερμά χειροκροτήματα του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Πολιτισμός / Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Dernsie» που παρουσιάστηκε στις Κάννες, ο Bruce Dern θυμήθηκε ένα περιστατικό από τα γυρίσματα του «Once Upon a Time… in Hollywood», όταν ο Brad Pitt σταμάτησε την κάμερα μετά από έναν αυτοσχεδιασμό και ο Quentin Tarantino αντέδρασε έντονα.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε στα 100: η ψυχική υγεία πίσω από τον μύθο

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα: στα 100 της, φωτίζεται η ψυχική της κληρονομιά

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα. Ένα νέο πρόγραμμα στο Mount Sinai φωτίζει τη σχέση της με την ψυχική υγεία, το τραύμα και την ανάγκη φροντίδας πίσω από τη λάμψη του μύθου της.
THE LIFO TEAM
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Πολιτισμός / Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Με αφορμή το «Moss and Freud», όπου υποδύεται τον Λούσιαν Φρόιντ, ο 87χρονος Ντέρεκ Τζάκομπι μιλά για το AIDS, τα γηρατειά, τον σύζυγό του Ρίτσαρντ Κλίφορντ και τον Ντάνιελ Κρεγκ.
THE LIFO TEAM
Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» άνδρες στη νέα της ταινία

Πολιτισμός / Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» τους άνδρες στη νέα της ταινία

Στο «Ladies First», που κάνει πρεμιέρα στο Netflix, η Ρόζαμουντ Πάικ ζει σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την εξουσία και οι άνδρες υφίστανται τα στερεότυπα. Η ίδια δηλώνει ότι το διασκέδασε και αγκαλιάζει τον τίτλο της «lesbian icon».
THE LIFO TEAM