Στο ημερολόγιο Pirelli 2018 πρωταγωνιστούν μοντέλα, καλλιτέχνες, μουσικοί, κωμικοί και ηθοποιοί και είναι όλοι μαύροι. Ο διάσημος φωτογράφος Tim Walker συνεργάστηκε με τον νέο εκδότη της βρετανικής έκδοσης του περιοδικού Vogue, Edward Enninful, για να «ζωντανέψουν» και να αιχμαλωτίσουν «τον σουρεαλιστικό κόσμο των ονείρων» που γεννήθηκε μέσα στο μυθιστόρημα «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carroll.

 

Για τον ρόλο της Αλίκης επιλέχθηκε η Duckie Thot με το «καστ» να συμπληρώνουν οι Adwoa Aboah, Naomi Campbell, Sean Combs, Slick Woods, Lupita Nyong'o, Whoopi Goldberg, Djimon Hounsou, RuPaul, Adut Akech, Alpha Dia, King Owusu, Lil Yachty, Thando Hopa, Wilson Oryema, Zoe Bedeaux και Sasha Lane.

 

Η Duckie Thot είναι η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.
Η Duckie Thot είναι η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

 

Thando και Whoopi Goldberg.
Thando και Whoopi Goldberg.

 

«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι μια ιστορία για μένα υπήρξε σημείο αναφορά και πάντα μέρος της δουλειάς και της ζωής μου. Μια μαύρη Αλίκη είναι σαν ένας εντελώς καινούργιος τρόπος να την δεις. Η ιδέα γεννήθηκε όταν επισκέφθηκε πριν πέντε χρόνια την χήρα του Roald Dahl. Μου εκμυστηρεύτηκε πως αρχικά η οικογένεια Bucket στο βιβλίο "Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας" προορίζονταν να είναι μαύρη. Σκέφτηκα πόσο πολύ θα είχε αλλάξει κάτι τέτοιο τον ρουν της ιστορίας», σχολίασε ο Tim Walker. Όσο για το αν το χαοτικό παραμύθι αντικατοπτρίζει την ημερινή κοινωνία, απαντά: «Το χάος της Αλίκης επιλέχθηκε επειδή κυρίως είμαι φωτογράφος μόδας και αντιλαμβάνομαι την βιομηχανία της μόδας σαν τη χώρα των θαυμάτων. Δεν νομίζω πως μοιάζει με τη σημερινή κοινωνία».

 

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Pirelli επιλέγει αποκλειστικά μαύρους πρωταγωνιστές για ένα ημερολόγιό της. Στην έκδοση του 1987 είναι χρησιμοποιήσει το ίδιο ακριβώς θέμα και τότε για τις ανάγκες του ημερολογίου είχε φωτογραφηθεί ξανά η Naomi Campbell, που ήταν έφηβη και έκανε τα πρώτα της βήματα σαν μοντέλο.

 

Το ημερολόγιο Pirelli γεννήθηκε πριν πολλές δεκαετίες από την ομώνυμη εταιρία ελαστικών σε μια προσπάθεια να αναδείξει την γυναικεία ομορφιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς ύφος παρουσιάζοντας εικόνες που λειτουργούν περισσότερο εν είδει κοινωνικού σχολιασμού. Το ημερολόγιο πως διατίθεται για πώληση στο κοινό, αντιθέτως δωρίζεται κάθε χρόνο σε διάσημους και διάφορες επιχειρήσεις. 

 

RuPaul και Djimon Hounsou.
RuPaul και Djimon Hounsou.

 

Sean Diddy Combs και Naomi Campbell.
Sean Diddy Combs και Naomi Campbell.

 

Thondo Hopa
Thondo Hopa