New York Times: Oργή από το προσωπικό της εφημερίδας για το πώς χειρίστηκε ρατσιστική συμπεριφορά δημοσιογράφου

New York Times: Oργή από το προσωπικό της εφημερίδας για το πώς χειρίστηκε ρατσιστική συμπεριφορά δημοσιογράφου Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 150 υπάλληλοι της εφημερίδας New York Times έστειλαν επιστολή στην εκτελεστική της ηγεσία, επικρίνοντας την απάντησή της σε καταγγελίες ότι ο δημοσιογράφος Donald McNeil Jr είχε χρησιμοποιήσει ρατσιστική γλώσσα κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού, αλλά και για τον χειρισμό του σκανδάλου μόλις αναφέρθηκαν αυτά τα παράπονα.

«Η κοινότητά μας είναι εξοργισμένη και πληγωμένη», έγραψαν οι υπάλληλοι, προσθέτοντας ότι παρά την «φαινομενική δέσμευση της εφημερίδας για την ποικιλομορφία και την ένταξη» έχουν δώσει «βήμα» σε κάποιον που επέλεξε να χρησιμοποιήσει γλώσσα που είναι προσβλητική και απαράδεκτη για τα πρότυπα οποιουδήποτε ειδησεογραφικού χώρου.

Η επιστολή κάλεσε τους ΝΥTimes να διερευνήσουν «τυχόν νέα παράπονα», σημειώνοντας ότι μετά από την πρώτη αναφορά των ισχυρισμών - οι οποίοι έγιναν από γονείς- αρκετοί συνάδελφοι έχουν μιλήσει για «προκατάληψη του δημοσιογράφου εναντίον ατόμων διαφορετικού χρώματος στη δουλειά του και σε αλληλεπιδράσεις με συναδέλφους σε μια περίοδο ετών».

«Εμείς, οι συνάδελφοί του, αισθανόμαστε ασέβεια από τις ενέργειές του», έγραψαν οι υπάλληλοι, προσθέτοντας ότι «ενοχλήθηκαν βαθιά» από το πώς η εφημερίδα αντιμετώπισε τους ισχυρισμούς και πως έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει σοβαρά όσα λέγονται.

Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times επιβεβαίωσαν ότι είχε διερευνήσει και «πειθαρχήσει» τον 67χρονο υψηλόβαθμο δημοσιογράφο ο οποίος καλύπτει θέματα υγείας και Covid-19, μετά τις καταγγελίες για φυλετικές προσβολές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με μαθητές γυμνασίου το 2019. Οι καταγγελίες αναφέρουν πως μεταξύ άλλων χρησιμοποίησε τον προσβλητικό όρο «νέγρος» στο εκπαιδευτικό ταξίδι στο Περού. Ο δημοσιογράφος φέρεται να δήλωσε επίσης ότι δεν πίστευε στο «λευκό προνόμιο» και χρησιμοποίησε στερεότυπα για τους μαύρους εφήβους, σύμφωνα με καταγγελίες που κατατέθηκαν στην εφημερίδα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής συντάκτης, Dean Baquet, επέμεινε ότι η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ ο δημοσιογράφος φέρεται να χρησιμοποίησε «προσβλητική» γλώσσα και να «επέδειξε εξαιρετικά κακή κρίση», οι «προθέσεις του McNeil δεν ήταν κακόβουλες».

Οι εργαζόμενοι που υπέγραψαν την επιστολή απάντησαν με τη σειρά τους πως δεν ήταν ικανοποιημένοι, αποκαλώντας ένα τέτοιο συμπέρασμα «άσχετο». Απαίτησαν από την ηγεσία να διεξαγάγει μια πιο διεξοδική διερεύνηση των καταγγελιών εναντίον του, καθώς και τον αρχικό χειρισμό της κατάστασης από τους ΝΥTimes. Κάλεσαν επίσης τον McNeil να ζητήσει συγγνώμη από τους μαθητές και τους γονείς τους, τους περιηγητές, καθώς και τους συναδέλφους του.

«Οι οδηγίες της εταιρείας καθιστούν σαφές ότι αυτό που έχει σημασία είναι το πώς μια πράξη κάνει τα θύματα να αισθάνονται», τονίζει η επιστολή. Σε απάντηση στα σχόλια αυτά, ο Baquet - μαζί με την CEO, Meredith Kopit Levien και τον εκδότη, AG Sulzberger - δήλωσαν ότι «εκτιμούν το πνεύμα της επιστολής και συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με το μήνυμα» και δεσμεύθηκαν πως σύντομα θα είναι ορατά  τα αποτελέσματα».

Με πληροφορίες από Guardian

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Crown: Το παρασκήνιο πίσω από την «ανάρμοστη» εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον

TV & Media / The Crown: Το παρασκήνιο πίσω από την «ανάρμοστη» εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον

Λόγω του σχετικού επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς, βλέπουν το φως λεπτομέρειες για το πώς η σημερινή πριγκίπισσα της Ουαλίας σκηνοθέτησε το να έρθει πιο κοντά στον πρίγκιπα Ουίλιαμ
NEWSROOM