Παγκοσμίως η μετακίνηση των ανθρώπων από τις αγροτικές περιοχές προς τις πόλεις συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η ετήσια έκθεση για την Παγκόσμια Προοπτική Αστικοποίησης δείχνει ότι το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις. Το 1950, μόνο το 30% του κόσμου κατοικούσε σε αστικές περιοχές ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει το 66% μέχρι το 2050.

 

Η πλέον αστικοποιημένη περιοχή είναι η Β. Αμερική με το 81% του πληθυσμού της να ζει σήμερα στις πόλεις. Η Αφρική είναι η λιγότερο αστικοποιημένες περιοχή, με το 56% του πληθυσμού να έχει καταλάβει τα αστικά κέντρα ενώ το Τόκιο με τους 38 εκατομμύρια κατοίκους, παραμένει η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου.

 

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κατοίκων των αστικών κέντρων ζουν σε πόλεις με πληθυσμό λιγότερο από 500.000. Μόνο 1 στους 8 κατοίκους των πόλεων ζουν στις 28 μεγαλουπόλεις με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Ενώ η δυναμική της ζωής στις πόλεις συνδέεται συχνά με την οικονομική πρόοδο και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η αστικοποίηση φέρνει βιώσιμες προκλήσεις όπως η ρύπανση, η άναρχη οικοδομική επέκταση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εξαιτίας της αστικοποίησης, μεγάλος είναι πλέον και ο αριθμός των ατόμων χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η αποχέτευση, η ηλεκτροδότηση και η υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσε να αυξηθεί σε 3 δισ. ευρώ έως το 2050.

 

Όσον αφορά την Ευρώπη, η έκθεση παρουσιάζει πως το 1990 το ποσοστό του πληθυσμού της που κατοικούσε στις πόλεις ήταν 70%. Το νούμερο αυτό είναι πλέον στο 73% ενώ οι προβλέψεις για το 2014 το ανεβάζουν σε 82%.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr