Στην κυκλοφορία θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου το ρεύμα της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, με κατεύθυνση το Σούνιο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα «Λουμπάρδα» (Τρύπες του Καραμανλή).

 

Στις 10 Οκτωβρίου, μετά την κακοκαιρία «Ιανός», οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν πως μια τριχοειδής ρωγμή στο βράχο είχε βαθύνει επικίνδυνα.

 

Στο σημείο κλήθηκε ειδικός γεωτεχνικός, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο βράχος να αποκολληθεί, οπότε δόθηκε εντολή να κλείσει ο δρόμος και να ξεκινήσουν έργα.

 

Πώς κόπηκε ο βράχος των 100 τόνων

 

Καθώς το πέτρωμα δεν μπορούσε να αποκοπεί με εκρηκτικά γιατί θα επηρεαζόταν το σύνολο του βράχου και ενδεχομένως να καταστρεφόταν η σήραγγα, αποφασίστηκε η μέθοδος της αδιατάραχτης κοπής, με ένα ειδικό τρυπάνι που λέγεται wagon drill.

 

Στην πορεία των εργασιών διαπιστώθηκε πως το εσωτερικό του βράχου ήταν υγιές οπότε η σήραγγα, που ενώνει παραλιακά την πρωτεύουσα με το Σούνιο, παρέμεινε ακέραιη.

 

Η αποκολλημένη μάζα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των χειριστών του μηχανήματος, έπεσε στο οδόστρωμα και τεμαχίστηκε. Τα τεμάχια του βράχου χρησιμοποιήθηκαν για τα συρματοκιβώτια, τα λεγόμενα ζαρζανέτια. Με αυτά χτίστηκε ένας τοίχος ύψους τεσσάρων μέτρων και από τις δυο μεριές του δρόμου, ώστε να συγκρατεί νερά και πέτρες.

 

Πάνω από τη σήραγγα τοποθετήθηκε ένας πτερυγότοιχος, δηλαδή, ένας φράχτης προκειμένου να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα να πέσει κάποια πέτρα που ξέμεινε από το καθάρισμα.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ