Εξηγήσεις για την πολύωρη καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης για νεκρούς, από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι, επιχείρησε να δώσει ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τότε υπουργός υποστήριξε πως το βράδυ της 23 Ιουλίου δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα πτώματα που είχαν εντοπιστεί, επειδή οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». 

 

 

Υπενθυμίζεται πως οι σοροί είχαν εντοπιστεί από αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων. Στις σημερινές του δηλώσεις πάντως, ο κ. Τόσκας επέμεινε πως εκείνες τις ώρες προτεραιότητα είχε η «μάχη για τους ζωντανούς».

 

Οι δηλώσεις Τόσκα έρχονται μετά τα ντοκουμέντα για τα προβλήματα συντονισμού κατά την φονική πυρκαγιά και την σοκαριστική αντιμετώπιση αρκετών πυρόπληκτων από το τηλεφωνικό κέντρο, που αποκάλυψε έρευνα του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά. Μεταξύ, παρουσιάστηκαν πολλά ηχητικά από την πυροσβεστική και όχι μόνο, με κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια, με το τηλεφωνικό κέντρο να συστήνει «υπομονή» και «κουράγιο».

 

Πολύ νωρίτερα η πρώτη καταγραφή

Η καταγραφή για τον πρώτο νεκρό πάντως, είχε γίνει ώρες πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων. 

 

Όπως είχε αποκαλύψει τον Αύγουστο η εφημερίδα «Καθημερινή», στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ έχει καταγραφεί η ύπαρξη νεκρού από τις 9:30μ.μ της 23ης Ιουλίου.

 

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει πως η πρώτη ειδοποίηση από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στο Νέο Βούτζα καταγράφεται στις 21:33, σχεδόν δυόμιση ώρες προτού ο πρωθυπουργός αρχίσει να ενημερώνεται από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και τους αρμόδιους υπουργούς. Στην σύσκεψη η οποία μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση δεν γίνεται καμία αναφορά σε θύματα.

Ωστόσο στις 10:15 υπάρχει ενημέρωση για δεύτερο νεκρό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Και η ενημέρωση για νεκρούς συνεχίζεται καθώς ο αριθμός αυξάνεται και στις 11:15 γίνεται λόγος για άλλους δυο νεκρούς, πιθανότατα αλλοδαπούς υπηκόους.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στις 23:15, το ΕΚΕΠΥ έχει επισήμως ενημερωθεί για τέσσερις νεκρούς ενώ αναφέρεται πως πλήρη γνώση είχαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΚΕΠΥ.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πριν τα μεσάνυχτα, στις 11:49 συγκεκριμένα, ειδοποιείται η Γενική Γραμματεία Πολίτικης Προστασίας να παραλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ σάκους για την περισυλλογή νεκρών.

 

«Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι- Δεν έχουμε μέσα να στείλουμε»

Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός διηγήθηκε στον ΣΚΑΪ τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς. «Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη. Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, ήταν και το συμβάν της Κινέττας οπότε γινόταν το αδιαχώρητο. Αναρωτιούνται μετά από ένα λεπτό αν ο καπνός έρχεται από την Κινέττα».

 

Στο Συντονιστικό Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι» παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε» αναφέρει άλλος, όπως αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα. 

 

«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα» εκτίμησε τότε ο κ. Τσαλιαγκός. Από τα επτά οχήματα που καταφθάνουν, τελικά μόνο τρία έχουν κατασβεστική ικανότητα. Τα περισσότερα είναι εθελοντικά κλιμάκια όπως του κ. Τσαλιαγκού. Το πρώτο εναέριο μέσο που παίρνει εντολή για τη φωτιά, δεν βλέπει φλόγες και ζητά συντεταγμένες από το Συντονιστικό για να ρίξει νερό.

 

«Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» τονίζουν πάντως οι κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή ζητώντας πολλά εναέρια μέσα. Από το γραφείο του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας δεν παίρνουν στα σοβαρά τους κατοίκους. «Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα...» λέει ένας των στελεχών της ΓΓΠΠ θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων είναι υπερβολικά. Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε... Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο κ. Τσαλιαγκός.

 

«Η κατάσταση εκτός ελέγχου»

Οι πυροσβέστες δίνουν απεγνωσμένα μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος. «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης.

 

Κάποια από τα εναέρια που δίνεται εντολή να επιχειρήσουν δεν πετάνε ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Σα να μην έφθανε αυτό στην Κόρινθο, παρουσιάζεται νέα εστία στα διυλιστήρια. Από τη διοίκηση των διυλιστηρίων ζητούν επίγεια και εναέρια μέσα. Ο διοικητής αποφασίζει το δεύτερο εναέριο να κάνει μόνο μια ρίψη στις πύρινες εστίες της Ανατολικής Αττικής και μετά να κατευθυνθεί προς Κόρινθο.

 

Στο πεδίο των πύρινων εστιών επικράτησε το απόλυτο χάος και έλλειψη συντονισμού διαπιστώνουν, όπως σημείωσαν στο πόρισμά τους και οι αρμόδιοι εισαγγελείς, που διερεύνησαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.