Τι σημαίνει η άφιξη της Tesla στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του «Δημόκριτου»

Τι σημαίνει η άφιξη της Tesla στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του «Δημόκριτου» Facebook Twitter
0

Την περασμένη Πέμπτη η Tesla «στάθμευσε» και επισήμως στην Ελλάδα με την καταχώριση της Μονοπρόσωπης ΕΠΕ «Tesla Greece» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της χώρας και τη δημιουργία ενός γραφείου έρευνας και ανάπτυξης, στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος».

Ο τεχνολογικός κολοσσός με έδρα το Πάλο Άλτο, επέλεξε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για την εγκατάσταση ενός εκ των κορυφαίων ερευνητικών του τμημάτων, που ασχολείται με τον σχεδιασμό των νέων ηλεκτρικών κινητήρων.

Το LIFO.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δημόκριτου», Γεώργιο Νούνεση, για τη σημασία της εισόδου της Tesla στο επιστημονικό και τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη πωλήσεις, στην Ελλάδα έρευνα

 

«Με αυτή την κίνηση, η Tesla επενδύει στο διανοητικό κεφάλαιο της Ελλάδας», μας εξηγεί ο κ. Νούνεσης, γεγονός που καταδεικνύει το σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που η εταιρεία ανοίγει «απλώς» τμήματα πωλήσεων και παραγωγής, η Tesla ιδρύει στην Ελλάδα ένα ερευνητικό τμήμα που είναι και «η πεμπτουσία» της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Τι σημαίνει η άφιξη της Tesla στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του «Δημόκριτου» Facebook Twitter
EPA

«Παρατηρείται μία αλλαγή κλίματος», σημειώνει ο κ. Νούνεσης, που αποκαλύπτει στο LIFO.gr ότι μετά την Tesla έρχονται και άλλες μεγάλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και των υλικών.

«Τις γνωρίζετε και τις έχετε ξανακούσει, αλλά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα, όπως δεν αποκαλύψαμε τίποτα, νωρίτερα, για την έλευση της Tesla».

Ο πρόεδρος του Δημόκριτου αποδίδει αυτή την προτίμηση στο εγχώριο επίπεδο ανώτατων σπουδών, σε κορυφαίες σχολές θετικών επιστημών και τεχνολογίας, όπως το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στο οποίο «πίστεψε» και η Tesla.

Τι σημαίνει η άφιξη της Tesla στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του «Δημόκριτου» Facebook Twitter
EPA

Προσλήψεις Ελλήνων μηχανικών

 

Εν τω μεταξύ, ασφαλείς πηγές μεταφέρουν στο LIFO.gr πως οι περισσότεροι μηχανικοί που θα προσληφθούν στο ελληνικό γραφείο της Tesla, θα είναι επίσης Έλληνες μηχανικοί.

Άλλωστε στο επίκεντρο του εγχειρήματος βρίσκονται δύο Έλληνες ερευνητές, ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης και ο Κωνσταντίνος Μπούρχας.

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, έπιασε δουλειά στην Tesla το 2012, λίγες μόνο ημέρες μετά την παρουσίαση της διδακτορικής του διατριβής πάνω στα ηλεκτρικά κινητήρια συστήµατα υψηλών επιδόσεων.

Πλέον είναι ο επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασµού Ηλεκτρικών Κινητήρων της εταιρείας, εξετάζοντας τα θεωρητικά και τα πειραματικά δεδομένα σε πανίσχυρους υπολογιστές. Δύο φορές τον χρόνο συναντιέται με τον Μασκ, που αποκαλεί «ιδιοφυΐα», για το μέλλον των κινητήρων. 

Ο Κωνσταντίνος Μπούρχας, ήταν μηχανικός στην ομάδα Προμηθέας του ΕΜΠ και από τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάζεται επίσης στο τμήμα σχεδιασμού κινητήρων της Tesla Motors.

Οι δύο μηχανικοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μελλοντικών σχεδίων της εταιρείας.

Τι σημαίνει η άφιξη της Tesla στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του «Δημόκριτου» Facebook Twitter
EPA

Γιατί μεγάλες αλλά και νεοφυείς εταιρείες προτιμούν τον Δημόκριτο

 

Στο τεχνολογικό πάρκο αναπτύσσεται ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα τεχνολογίας, όπου έρχονται σε επαφή ινστιτούτα, ερευνητικές ομάδες και εταιρείες, μας λέει ο κ. Νούνεσης.

Στους χώρους του πάρκου, εκτός από τα γραφεία της Tesla που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και «είναι πάρα πολύ όμορφα», στεγάζονται τμήματα 33 ακόμη εταιρειών – από σημαντικές διεθνείς εταιρείες όπως η Scienomics - μέχρι νεοφυείς spin-offs, όπως η Nanometrisis.

Οι εταιρείες αυτές έχουν τις δικές τους ομάδες αλλά έρχονται συνεχώς σε επικοινωνία με ερευνητές του Δημοκρίτου, μέσα από συμμετοχές σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και ημερίδες.

«Δεν είναι υποχρεωμένες να το κάνουν, αλλά όλες το κάνουν», μας εξηγεί ο κ. Νούνεσης.

Τι σημαίνει η άφιξη της Tesla στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του «Δημόκριτου» Facebook Twitter
Η είσοδος του τεχνολογικού πάρκου

Έσοδα και επενδύσεις που επιστρέφουν στον Δημόκριτο

 

Οι εταιρείες λειτουργούν στο Πάρκο για κύκλους 5 ή 10 ετών, ανάλογα με τα πλάνα τους και το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει, καταβάλλοντας ποσά «ενοικίου» για την παραμονή τους.

Πέρα όμως από το «ενοίκιο» αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις σε ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου.

Οι πόροι από το Πάρκο επιστρέφουν στο γραφείο Καινοτομίας του Δημοκρίτου, χρηματοδοτώντας έτσι τις μόνιμες δομές του Κέντρου που υποστηρίζουν την εξέλιξη των επιστημονικών ανακαλύψεων των ερευνητών του Δημόκριτου σε καινοτομία.

Ο κ. Νούνεσης δηλώνει ικανοποιημένος από το παρόν και αισιόδοξος για το μέλλον του Τεχνολογικού Πάρκου του Δημόκριτου, που, όπως μας λέει, αποτελεί «μία δυναμική και πλατιά διεπιφάνεια της έρευνας με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM