Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Ρεκόρ πωλήσεων ελάτων τα Χριστούγεννα - Ξεκίνησαν να φυτεύουν τα επόμενα

Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Ρεκόρ πωλήσεων ελάτων τα Χριστούγεννα - Ξεκίνησαν να φυτεύουν τα επόμενα Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Νέο ρεκόρ πωλήσεων πέτυχαν φέτος οι ελατοπαραγωγοί του ορεινού χωριού Ταξιάρχη, στη Χαλκιδική.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας και καλλιεργητής, Γιάννης Ξάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), «μετά από 10 χρόνια, όχι μόνο σπάσαμε το φράγμα των 28.000 δέντρων, τα οποία διαθέσαμε πέρυσι, αλλά το 2021 υπολογίζουμε ότι σχεδόν "αγγίξαμε" τις 30.000 πωλήσεις».

Στα θετικά της φετινής εορταστικής περιόδου, ο κ. Ξάκης προσμετρά επίσης το «άνοιγμα» της αγοράς της Αλβανίας, όπου «ταξίδεψαν» για πρώτη φορά το 2021 πάνω από 300 έλατα, την εξάπλωση των ελατοπαραγωγών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και σε νησιά, αλλά και το ότι «ξεπουλήσαμε νωρίτερα του αναμενόμενου, ειδικά στην Αθήνα, όπου πραγματικά δεν προλαβαίναμε να στέλνουμε έλατα». Στην αγορά της Κύπρου, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής έστειλαν φέτος περισσότερα από 2.000 έλατα, έναντι των 1.800 πέρυσι.

Μεταφέροντας την ευγνωμοσύνη των ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής για τη στήριξη του κόσμου, ο κ. Ξάκης, σημείωσε πως μία «μικρή ανταπόδοση εκ μέρους μας είναι η διατήρηση των τιμών πώλησης σε σταθερά επίπεδα την τελευταία 15ετία» και υπενθύμισε ότι την περίοδο έως το 2009, οι πωλήσεις ελάτων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, υπερέβαιναν τις 48.000.

Η σπορά των νέων ελάτων ήδη ξεκίνησε

Μπορεί χθες, λόγω καιρού, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, να έμειναν μακριά από το δάσος και τις εργασίες τους, αλλά σήμερα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, «σχεδόν όλοι τους, βρίσκονται επί ποδός και σπέρνουν τα έλατα, που θα στολίσουν τα επόμενα χρόνια τα σπίτια των ελληνικών νοικοκυριών και όχι μόνο», επισήμανε ο κ. Ξάκης, υπογραμμίζοντας ότι «εκατομμύρια έλατα σπέρνονται κάθε χρόνο, την περίοδο που οι ελατοπαραγωγοί κόβουν και μεταφυτεύουν άλλα».

Επαναλαμβάνοντας ότι η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μία «πολύ απαιτητική ασχολία», υπενθύμισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν περάσουν και από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», εξήγησε ο κ. Ξάκης.

Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, ασχολούνται και με την καλλιέργεια έλατου, διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Πάντως, «κανένας ελατοπαραγωγός δεν ...θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», επανέλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη και συμπλήρωσε: «μπορεί η καλλιέργεια να έχει κρατήσει το χωριό στα πόδια του εδώ και 60 χρόνια, αλλά πρόκειται για ένα συμπληρωματικό έσοδο, που ουσιαστικά μας βοηθά να τακτοποιούμε τις υποχρεώσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ