Σαμοθράκη: Καρέ - καρέ η διάσωση ορειβάτη - Εγκλωβισμένος σε χαράδρα για 2 ημέρες

Σαμοθράκη: Καρέ - καρέ η διάσωση ορειβάτη - Εγκλωβισμένος σε χαράδρα για 2 ημέρες Facebook Twitter
0

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, από την Πολεμική Αεροπορία, πλάνα από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενός ορειβάτη στη Σαμοθράκη, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος σε δύσβατη χαράδρα για σχεδόν δύο ημέρες.  

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας διέσωσε τον νεαρό ορειβάτη, κατά πληροφορίες Ισπανό, που είχε εγκλωβιστεί σε δύσβατη χαράδρα, στο φαράγγι Γυάλι της Σαμοθράκης. 

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο νεαρός άνδρας έκανε ορειβασία μαζί με έναν φίλο του, όταν έπεσε το βράδυ της Πέμπτης σε βράχο από ύψος σχεδόν 10 μέτρων. Κλιμάκιο δέκα πυροσβεστών, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος και μίας ιδιωτικής λέμβου, ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες για τον εντοπισμό.

«Ήταν θαύμα που ζούσε αυτός ο άνθρωπος μετά από τέτοια πτώση. Ζητήσαμε τη συνδρομή της 4ης ΕΜΑΚ και μετά από πορεία 10 ωρών τους εντοπίσαμε στον 6ο καταρράκτη. Ήταν σε πλήρη εξάντληση και αφυδατωμένος» τόνισε στην ΕΡΤ ο διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης, Παντελής Θεοφανίδης.

Λάθος συντεταγμένες και δύσκολη προσέγγιση στο σημείο 

Ο φίλος του θύματος, Ελληνοδανός, μετά την πτώση του ορειβάτη, αναζήτησε κάποιον άλλο ορειβάτη, επειδή δεν είχε σήμα στο κινητό του τηλέφωνο. Βρήκε έναν Έλληνα, ο οποίος έδωσε τις συντεταγμένες τους, μέσω του κινητού, στο 199 της Πυροσβεστικής.

Παρότι οι συντεταγμένες δεν ήταν σωστές και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό φαράγγι οι διασώστες εντόπισαν τον ορειβάτη και τον φίλο του αλλά η προσέγγισή τους ήταν δύσκολη. Κλήθηκε Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου σημείου και επειδή άρχισε να σκοτεινιάζει, ήταν αδύνατος ο άμεσος απεγκλωβισμός τους.

Η διάσωση έγινε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου από τους άνδρες της Πολεμικής αεροπορίας. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύεται καλά στην υγεία του.

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ