Το «πράσινο φως» στη μελέτη για έργα σε πλατείες και πεζόδρομους στο κέντρο της Αθήνας έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

 

Η αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε αφορά συνολική έκταση περίπου 195 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την ανακατασκευή πλατειών (Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αγ. Θεοδώρων, Ιερού Λόχου), τη δημιουργία νέων πεζόδρομων καθώς και την ανακατασκευή και τη συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

 

Η περιοχή παρέμβασης αφορά στην 1η Δημοτική Κοινότητα και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης.

 

«Πράσινο φως» για 195 στρέμματα πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας

 

Οι βασικοί άξονες σχεδιασμού είναι η ενοποίηση με το δίκτυο των ήδη κατασκευασμένων πεζοδρόμων του εμπορικού τριγώνου, η αισθητική αναβάθμισή του, η επίδραση υλικών και φυτεύσεων στο μικροκλίμα της περιοχής, η ενίσχυση του πρασίνου και των χώρων στάσης καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Επίσης, στόχος του σχεδιασμού είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου που αποδίδεται σε πεζούς με τη δημιουργία γραμμικών νησίδων με δέντρα, με χώρους στάσης με καθίσματα και φύτευση με φυτικά είδη της χώρας. Τέλος, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία χώρων «ποικίλων οπτικών γωνιών» προς ιστορικά-διατηρητέα κτίρια, με την εναλλαγή σκιάς, φωτός, υδάτινων και φυτικών στοιχείων.

 

Σχέδιο ποδηλατόδρομου στην Ελευσίνα

 

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε και το σχέδιο για παρεμβάσεις στην Ελευσίνα για τη δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία συνεχούς δικτύου κίνησης πεζών, μονοδρομήσεις και την υλοποίηση ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης ποδηλάτου.

 

«Πράσινο φως» στη μελέτη για πεζόδρομους και πλατείες στο κέντρο της Αθήνας- Σε ποιες θα γίνουν έργα

 

Η μελέτη που έλαβε τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αφορά σε παρεμβάσεις σε βασικούς οδικούς άξονες του Δήμου Ελευσίνας, οι οποίοι απορροφούν τους μεγαλύτερους φόρτους της περιοχής και είναι οι εξής: Οδός Εθνικής Αντιστάσεως, Αρκαδίου, Αλκιβιάδου, Δήμητρος, Πίνδου, Ικονίου, Γρ. Λαμπράκη, Ελ. Βενιζέλου, Πλάτωνος, Ηρώων Πολυτεχνείου, Φουτρή, Μουρίκη, οδοί εντός του δακτυλίου των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου, Βενιζέλου, Εθν. Αντιστάσεως και Φρ. Φουτρή και εντός του τμήματος νοτίως της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου μεταξύ της Παγκάλου και του αρχαιολογικού χώρου, οι οδοί Κανελλοπούλου, Ωκεανίδων, η Ιερά Οδός και η οδός Παγκάλου.

 

«Πράσινο φως» στη μελέτη για πεζόδρομους και πλατείες στο κέντρο της Αθήνας- Σε ποιες θα γίνουν έργα

 

«Πράσινο φως» στη μελέτη για πεζόδρομους και πλατείες στο κέντρο της Αθήνας- Σε ποιες θα γίνουν έργα

 

Επίσης έχουν προβλεφθεί αναπλάσεις με κύριο στόχο την αύξηση της αστικής φύτευσης και τη δημιουργία μικρών χώρων πρασίνου, ενώ η παρέμβαση περιλαμβάνει την προσθήκη αστικών καθιστικών, στοιχείων φωτισμού καθώς και την ενσωμάτωση στοιχείων νέων τεχνολογιών.

 

«Πράσινο φως» πήρε και η μελέτη για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων στη θέση Ξηρόκαμπος, στον δήμο Μυλοποτάμου του Ρεθύμνου.

 

Το ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 540 κλινών και 179 διαμερισμάτων και το συγκρότημα θα αποτελείται από 9 κτιριακές ενότητες με 8 γειτονιές με εστιατόρια, γυμναστήρια, spa, κοινόχρηστες και ιδιωτικές πισίνες και aquapark 4.000 τ.μ. Όλο το συγκρότημα είναι προσβάσιμο σε ΑμΕΑ, ενώ υπάρχει πρόνοια για τοποθέτηση τελεφερίκ στο κέντρο του οικοπέδου, για την αντιμετώπιση της κίνησης λόγω των υψομετρικών διαφορών.

 

«Πράσινο φως» στη μελέτη για πεζόδρομους και πλατείες στο κέντρο της Αθήνας- Σε ποιες θα γίνουν έργαΤέλος το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη μελέτη για την ανάπλαση του παιδικού κήπου της Φιλοθέης, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη το 1961- 1964.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr