Πώς επιλέγουμε το φθηνότερο ρεύμα; - Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Πώς επιλέγουμε το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα; - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

«Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στη λιανική αγορά ρεύματος», δήλωσε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, οι αλλαγές είναι οι εξής:

  • Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ.
  • Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με τη χονδρεμπορική αγορά.
  • Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν «διότι εκεί μπορεί να υπάρχουν παγίδες».

«Θα πρέπει κάποιος να διαβάσει προσεκτικά [το συμβόλαιο] για να μη "βαφτίσει" ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, για να προσελκύσει πελάτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το κρατικό πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8, η πρακτική αυτή «είναι παράνομη και αντίκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή». 

«Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά με υψηλό πάγιο», προσθέτει. Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάποιο όριο που περάσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

«Οι καταναλωτές δε θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που πολλές φορές λειτουργούν παραπλανητικά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία οδήγησε στις δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Ελλάδα / Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα: Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία και οι δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Δύο εκατ. κόστισε η διπλή δολοφονία στη Βάρη το 2020 - Για 60 ανθρωποκτονίες σε όλη την Ευρώπη κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι μαφιόζοι
NEWSROOM