Πιστοποιητικό νόσησης: Εξετάζονται αλλαγές για όσους νόσησαν δύο φορές

Πιστοποιητικό νόσησης: Εξετάζονται αλλαγές για όσους νόσησαν δύο φορές Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί η μερική χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού από το Σάββατο, με το επόμενο βήμα του υπουργείου Υγείας να αφορά σε αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης.

Η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα για περιστατικά επαναμόλυνσης, τα οποία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη, η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» είχε εξηγήσει στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει και σήμερα - μια ημέρα μετά την τακτική της εβδομαδιαία συνεδρίαση- με θέμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους βρεφικούς σταθμούς.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθεί και το θέμα του πιστοποιητικού νόσησης, με τις όποιες αλλαγές να αφορούν σε άτομα που ασθένησαν με κορωνοϊό για δεύτερη φορά και είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμού, τα οποία, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», φαίνεται να μην εγκρίνουν μέχρι στιγμής την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεύτερη φορά στους πολίτες. 

Έχουν επισημάνει πολλές φορές και διά της προέδρου της Επιτροπής, πως η ανοσία από λοίμωξη Covid-19 είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Επιστρέφουν οι όρθιοι στη διασκέδαση από το Σάββατο- Τι ισχύει για εκδρομές, τηλεργασία

Το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό γίνεται το Σάββατο, με αλλαγές στην διασκέδαση, τις σχολικές εκδρομές, την τηλεργασία και τα γήπεδα. 

Η επιτροπή των ειδικών έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης και εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης των όρθιων στη διασκέδαση. Αλλαγή που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο. 

Παράλληλα, θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50%. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της τηλεργασίας, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 20% τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. 

 

Στη σημερινή συνεδρίαση η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει επιμέρους ζητήματα, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ οι λεπτομέρειες για τα μέτρα του κορωνοϊού θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση κοινή υπουργική απόφαση. 

 

Τι θα ισχύει για τις σχολικές εκδρομές 

 

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τι θα ισχύει για τις σχολικές εκδρομές. 

Από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ επιτρέπεται εκ νέου η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων και σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας. 

Επίσης, από την 1η Μαρτίου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη που περιλαμβάνει διανυκτέρευση. 

Οι μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές- εμβολιασμένοι ή μη- θα πρέπει να πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ κορωνοϊού της εβδομάδας- self ή rapid test ανάλογα με την περίπτωση- από όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ