ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω Έβρου - Απροετοίμαστη η χώρα μας

Περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω Έβρου - Απροετοίμαστη η χώρα μας Facebook Twitter
14

Στην κατακόρυφη αύξηση των νεοαφιχθέντων μέσω Έβρου προσφύγων στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Neue Zürcher Zeitung.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα που επικαλείται στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Απρίλιο οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία ήταν περισσότεροι μέσω Έβρου παρά δια θαλάσσης.

Πώς όμως εξηγείται αυτή η μετατόπιση των ροών; Όπως αναφέρει η ΝΖΖ, «όποιος το προσπαθεί μέσω Έβρου, έχει περισσότερες πιθανότητες να μπορεί να κινείται ελεύθερα στη χώρα μετά την ταυτοποίηση. Οι μετανάστες, αντίθετα, που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου, κρατούνται συνήθως επί μήνες σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής (hot spots)».

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «η χερσαία διαδρομή (σσ. δια μέσω του ποταμού Έβρου) έχει γίνει πιο ελκυστική και λόγω των προφανώς πιο χαλαρών ελέγχων.

Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τη γειτονική χώρα ότι σκοπίμως κάνει τα στραβά μάτια, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις στην ΕΕ.

Η Άγκυρα αισθάνεται ότι εξαπατήθηκε, διότι οι Βρυξέλλες και λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ανέβαλαν επ' αόριστον την απελευθέρωση της βίζας για τούρκους υπηκόους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αλλά και αυτόπτες μάρτυρες όμως, και οι έλληνες συνοριοφύλακες είναι συγκρατημένοι. Αφορμή αποτέλεσε προφανώς η σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Στις αρχές Μαρτίου ένας ανθυπολοχαγός και ένας λοχίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και έπεσαν στια χέρια περιπολίας επί τουρκικού εδάφους. Περιμένουν τη δίκη τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Μετά από αυτό η Ελλάδα προφανώς δεν θέλει να ρισκάρει να γίνουν και άλλοι αξιωματικοί δυνητικοί όμηροι. Απροκάλυπτα ο τούρκος ηγέτης τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής με τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα».

Απροετοίμαστες οι ελληνικές αρχές

 

Πάντως, όπως σημειώνει η ΝΖΖ, «οι μαζικές αφίξεις προσφύγων στην ανατολική Ελλάδα βρήκαν τις αρχές απροετοίμαστες. Στο Φυλάκιο υπάρχουν υποτυπώδεις δομές φιλοξενίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιγράφει την εκεί κατάσταση ως αφόρητη».

Την ίδια ώρα όμως συνεχίζονται με αυξημένη ένταση και οι προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο περίπου 8.000 άνθρωποι επιχείρησαν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα μέσω Αιγαίου, ένας αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι λόγοι της συνεχιζόμενης εξόδου είναι πολυδιάστατοι: Πολλοί Σύροι που ζουν εδώ και καιρό στην Τουρκία φοβούνται το ενδεχόμενο αναγκαστικού επαναπατρισμού τους, πόσο μάλλον που διαθέτουν προσωρινή άδεια παραμονής και δεν έχουν προοπτικές. Επιπλέον οι συγκρούσεις στη Συρία προκαλούν νέα προσφυγικά κύματα».

πηγή: Deutsche Welle 

14

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η Σαλονίκη έχει γεμίσει αλγερινομαροκάνους που επιβιώνουν λιαζόμενοι στην Ροτόντα, κ.α.. κάνοντας παράλληλα και εμπόριο χασις.Με αυτόν τον τρόπο ο συριζα, που άνοιξε τα σύνορα, πράτει στο απόλυτο τις δεσμεύσεις του για ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ουσιών.Νομιζω στο συγκεκριμένο θέμα ο συριζα πέτυχε τους στόχους του!Μπράβο στους ψηφοφόρους του.
Χωρίς καμία διάθεση υποστήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ απλά να σου θυμίσω πως επί ΠΑΣΟΚ υπεγράφη η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και λόγω Ε.Ε. είμαστε υποχρεωμένοι να χορηγούμε άσυλο στους λαθρομετανάστες/πρόσφυγες. Κανένα κόμμα δεν ήταν καλό στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μη γελιόμαστε. Αλήθεια, ο άψογος δήμαρχος Μπουτάρης τι κάνει για τους Αλγερινομαροκινούς που έχουν γεμίσει τη Θεσσαλονίκη; Ή μήπως φταίει κι ο ΣΥΡΙΖΑ για την απραξία του;
Απροετοίμαστη η χώρα...δηλαδή όλες οι άλλες χώρες είναι απόλυτα προετοιμασμένες κι εμείς είμαστε οι απροετοίμαστοι. Συγγνώμη που δεν έχουμε 1000 πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους τους λαθρομετανάστες τα οποία φυσικά θα δουλεύουμε για να πληρώνουμε εμείς αφού η Ε.Ε. μόνο λόγια είναι. Δε θα επαναληφθεί. Ωστόσο, η Τουρκία βλέπω μια χαρά τους στέλνει προς τα εμάς ενώ παράλληλα τσεπώνει τα δισεκατομμύρια της Ε.Ε. και ζητάει κι άλλα. Καλά πάμε, πολύ καλά. Όσο η Ευρώπη δε θεσπίζει αυστηρότατα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης σε λίγο καιρό θα ψάχνουμε Ευρωπαίους μέσα στην Ε.Ε.
Περὶ τῆς τάξεως τῶν πολιτῶνἌρθρ. 4. – Κάθε ἄνθρωπος γεννημένος, καὶ κατοικῶν εἰς τὸ αὐτὸ τὸ βασίλειον εἰκοσιενὸς χρόνου ἡλικίας, εἶναι πολίτης.Κάθε ξένος εἰκοσιενὸς σωστοῦ χρόνου, ὅστις κατοικῶντας εἰς αὐτὸ τὸ βασίλειον πρὸ ἑνὸς χρόνου ζῇ μὲ τὸ ἐργόχειρὸν του, εἶναι πολίτης.Ἐκεῖνος ὁποῦ ἀγοράζει ἕνα ὑποστατικὸν εἶναι πολίτης.Ἐκεῖνος ὁποῦ νυμφεύεται μίαν Ἑλληνίδα εἶναι πολίτης.Ἐκεῖνος ὁποῦ παίρνει ἕνα ψυχοπαίδι εἶναι πολίτης.Ἐκεῖνος ὁποῦ ὁμιλεῖ τὴν ἁπλῆν ἤ τὴν Ἑλληνικὴν γλῶσσαν καὶ βοηθεῖ τὴν Ἑλλάδα, ἄς διατρίβῃ καὶ εἰς τοὺς ἀντίποδας (ἐπειδὴ τὸ ἑλληνικὸν προζύμι ἐξαπλώθη καὶ εἰς τὰ δύο ἡμισφαίρια εἶναι ἕλλην και πολίτης.Καὶ τέλος πάντων κάθε ξένος, τὸν ὁποῖον η διοίκησις στοχάζεται πῶς εἶναι ἄξιος κάτοικος τῆς πατρίδος, ἤγουν καθὼς ἔνας καλὸς τεχνίτης, ἕνας προκομμένος διδάσκαλος, ἕνας ἄξιος πατριώτης, εἷναι δεκτός εἰς τὴν πατρίδα καὶ ἠμπορεῖ νὰ μετέρχεται ἰσοτίμως τὰ δίκαια ὁποῦ καὶ ὅλοι οἱ συμπολῖται.Ἕνας ξένος φιλόσοφος ἤ τεχνίτης Εὐρωπαῖος, ὁποῦ ἀφήσῃ τὴν πατρίδα του καὶ ἔλθη να κατοικήσῃ εἰς τὴν Ἑλλάδα μὲ σκοπόν νὰ μεταδώση τὴν σοφίαν ἤ τὴν τέχνην του ὄχι μόνον θεωρεῖται ὡς καθ’ αὐτὸ πολίτης, ἀλλὰ μὲ δημόσια ἔξοδα νὰ τῷ έγείρεται ἕνας ανδριὰς μαρμαρένιος μὲ τὰ παράσημα τῆς διδασκαλίας ἤ τέχνης του, καὶ ὁ πλέον σοφός ἑλληνικὸς κάλαμος νὰ γράφῃ τὴν ἱστορίαν τῆς ζωῆς του.Ο τόπος όμως φτύνει το σύνταγμα του ανθρώπου που πρώτος τον ξεσήκωσε να επαναστατήσει για δικαιοσύνη και περιμένει πώς να αρπάξει τα ξεροκόμματα των Ευρωπαίων μαντρώνοντας ανθρώπους σε νησιά. Κατά τα άλλα μας φταίνε οι άλλοι που η υποκρισία έγινε εθνικό λάβαρο.
Δεν είμαστε πλέον "βασίλειον".Δε ζούμε στο 1900.Δεν ομιλούν την ελληνικήν όσοι έρχονται εδώ, ούτε καν προσπαθούν.Δε βοηθούν σίγουρα την Ελλάδα.Δεν είναι άξιοι πολίτες της χώρας οι περισσότεροι.Σε κάλυψα; Δεν καταλαβαίνω τι θέλουν άνθρωποι σαν εσένα να κάνουμε; Να πάρουμε 25 εκατομμύρια Σύρους λόγω πολέμου στην Ευρώπη κι άλλα τόσα εκατομμύρια από τριτοκοσμικές χώρες; Δε θα ήταν πιο ρεαλιστικό οι χώρες αυτές να αλλάξουν νοοτροπία και να αλλάξουν προς το καλύτερο; Δεν τους φταίμε εμείς αν κάνουν πόλεμο όλη την ώρα, υιοθετούν θρησκείες που θυμίζουν φασιστικά καθεστώτα και αναλώνονται σε άλλα πράγματα από το να αναπτύσσουν πολιτισμό. Δεν είμαστε σωτήρες κανενός όπως δεν υπήρξαν άλλοι σωτήρες δικοί μας. Αν εσύ μπορείς να βρεις ένα ρεαλιστικό και λειτουργικό σενάριο για την ένταξη εκατομμυρίων μεταναστών με διαφορετική θρησκεία, πολιτισμό, παιδεία, ήθη, έθιμα στην Ευρώπη και μάλιστα ένα σενάριο όπου θα προβλέπεται τρομακτική ανάπτυξη ώστε να μπορούν να στηριχθούν οικονομικά περιμένω να το ακούσω. Μέχρι τότε θεωρώ πως αυστηρότατα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.
Το κείμενο αναφέρεται στο "βασίλειον" του "αυτοκράτορα λαού". Όταν το έγραφε ο Ρήγας Βελεστινλής (αν έχει πάρει το αυτί σου για αυτόν το φωτισμένο άνθρωπο τουλάχιστον από όσο μνημονεύεται στον Εθνικό Ύμνο), δεν υπήρχε κράτος. Τότε (πριν το 1800) δεν ήταν ρεαλιστικό ούτε το να είσαι πολίτης, αλλά ο άνθρωπος αυτός μπροστά από την εποχή του ξεσήκωσε τον τόπο με τραγούδια, χάρτες και βιβλία. Ενώ εσύ θα υποστήριζες τους προδότες με αυτά που λες "Δε θα ήταν πιο ρεαλιστικό οι χώρες αυτές να αλλάξουν νοοτροπία και να αλλάξουν προς το καλύτερο; Δεν τους φταίμε εμείς αν κάνουν πόλεμο όλη την ώρα, υιοθετούν θρησκείες που θυμίζουν φασιστικά καθεστώτα και αναλώνονται σε άλλα πράγματα από το να αναπτύσσουν πολιτισμό", τα ίδια έλεγαν για τη χώρα μας.Με τη λογική σου η ελευθερία είναι "μη ρεαλιστική". Ευτυχώς υπήρξαν άνθρωποι με διαφορετική νοοτροπία: ο Ρήγας Βελεστινλής εκτός από το πιο πάνω κείμενο έδωσε και τη ζωή του για την ελευθερία. Και προσπαθείς εσύ σήμερα να φτύσεις τις ιδέες του πετώντας πέντε μπούρδες καθώς βαριέσαι να εμβαθύνεις σε ένα μικρό απόσπασμα. Προφανώς δεν ζούμε στο 1900, ούτε στο 1800, έχουμε γυρίσει πολύ πιο πίσω: μέχρι και στην αρχαιότητα οι μέτοικοι απολάμβαναν περισσότερα δικαιώματα.Σήμερα παρακρατούναι a priori όσοι έρχονται, μαντρωμένοι επ’ αόριστον και στερούμενοι κάθε δικαίωμα να ζουν με δικό τους κόπο. Ενώ ανάμεσα σε αυτούς που έρχονται υπάρχουν καλοί τεχνίτες, ενώ υπάρχουν μέχρι και επιστήμονες, η γραφειοκρατία που έχει στηθεί στις πλάτες τους ευνοεί κάθε λογής παρατρεχάμενους, τους εγκληματίες και τους μαυραγορίτες. Δεν επιτρέπουμε στους ικανούς να δουλεύουν, δεν τους επιτρέπουμε να παντρεύονται, δεν επιτρέπουμε στα παιδιά τους να ενταχθούν στην κοινωνία μας και εκ των υστέρων ψάχνουμε τι πήγε στραβά. Άσε που αν μετακινούνταν ελεύθερα θα τους κόστιζε λιγότερο να φύγουν (ή μήπως δεν ξέρεις Έλληνες που φεύγουν και επιστρέφουν;).
Ναι δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις δηλαδή και τι ακριβώς θες να γίνει; Να κάνεις επίδειξη γνώσεων ήρθες ή να δώσεις κάποια λειτουργική λύση; Θες να μου πεις ότι η πλειοψηφία που περνάει τα σύνορα είναι επιστήμονες; Μην μου αγχώνεσαι, αυτούς τους 5-6 τους έχει πάρει ήδη η Γερμανία και μας έχει αφήσει τους εγκληματίες ή τους αμόρφωτους για να έχουν φτηνά εργατικά χέρια στην Ελλάδα. Αν θεωρείς ότι έτσι μαγικά βρίσκονται λύσεις, πάρε το μαγικό σου ραβδάκι και κούνα το μπας και αλλάξει κάτι. Μέχρι τότε χρειαζόμαστε αυστηρά μέτρα. Δεν είμαστε θεοί.
Οι γνώσεις δεν είναι για επίδειξη, είναι για να επωφελούμαστε. Αν δεν είσαι σε θέση να το αντιληφθείς, μια ζωή να παίρνεις μέτρα δεν θα κάνεις τίποτα άλλο από τρύπες στο νερό. Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη η αντιμετώπιση όλων όσων έρχονται είναι στημένη για παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, το ότι η Γερμανία πήρε τους επιστήμονες είναι μύθος. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι είναι ικανοί για εργασία, γιατί λοιπόν να είναι μαντρωμένοι σε στρατόπεδα με επιδόματα ή να δουλεύουν μαύρα έναντι πινακίου φακής αντί να τους δίνεται δικαίωμα νόμιμης εργασίας; Θα μπορούσαν να εργάζονται με φορολογία τέτοια που να επιτρέπει μέχρι και μείωση της φορολογίας των ντόπιων. Έτσι θα γίνονταν αντάξιοι της βοήθειας που λαμβάνουν. Θα μπορούσαν να καταγράφονται δεξιότητες για να εργαστούν, να καταγράφεται το επίπεδο γνώσεων και να αναγνωρίζονται οι επιστήμονες. Τι καταλαβαίνετε από την απαξίωση των κειμένων του Ρήγα; Αλλά η μπουρδολογία περί αυστηρών μέτρων είναι πιο εύκολη, δηλαδή ονειρεύεστε ότι με μια αντιγραφή του Ιράν που έχει τοίχο, πυροβολούν και φυλακίζουν, δε θα έρχονται πια; Προσοχή μην ξυπνήσετε από το βαθύ ύπνο.
Καλέ μου άνθρωπε τι λες;!: Τα στατιστικά λένε ότι είναι ικανοί για εργασία; Που στο καλό θα δουλέψουν όταν έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει ύφεση ή ασθενική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και θερίζει γενικά η ανεργία στην Ε.Ε. Πάτε καλά όλοι εσείς; Τι παίρνετε και δε μας δίνετε κι εμάς να είμαστε τόσο αισιόδοξοι και να ζούμε στον κόσμο μας; Έχετε ξεφύγει τελείως κάποιοι απλά για να το παίξετε ανθρωπιστές και να κατηγορείτε τους άλλους για ρατσισμό.
Εν έτι 2018 πρέπει να έχει IQ ραδικιού όποιος νομίζει ότι για την ανεργία “φταίνε οι ξένοι που παίρνουν τις δουλειές”, ενώ στον πρωτογενή τομέα η ανεργία είναι χαμηλότερη. Την ύφεση και ασθενική ανάπτυξη δεν την έφεραν οι μαντρωμένοι σε στρατόπεδα, ούτε την ξημέρωσε η κακή μας μοίρα. Κύρια αιτία της ανεργίας και της φτώχειας είναι η υψηλή φορολογία, που έκλεισε και κλείνει χιλιάδες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί στα τόσα χρόνια κρίσης να μην πήρε το αυτί σου για υψηλό δημόσιο χρέος και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν αντί για επιδόματα ενόσω μένουν άεργοι μαντρωμένοι σε στρατόπεδα ή εργάζονται μαύρα σε χωράφια και εργοστάσια ή χειρότερα στρέφονται στο "εύκολο" χρήμα της πορνείας και του εγκλήματος ή αν αντί για τα ποσά που δίνονται για να απελαύνονται και φτου κι απ’ την αρχή, όλοι όσοι έρχονται είχαν εκτός από την ικανότητα (που προφανώς υπάρχει όταν εργάζονται μαύρα) και το δικαίωμα να εργαστούν νόμιμα για να πληρώνουν ενοίκιο και φορολογούνταν για άδεια διαμονής (όπως οι πλουσιότεροι που εξαγοράζουν βίζες με αγορά σπιτιών) θα έπεφτε η φορολογία για τους ντόπιους, θα άνοιγαν οι δουλειές για όλους και θα πήγαινε η χώρα μπροστά. Όσοι έρχονταν για δουλειά και δεν έβρισκαν θα γύριζαν πίσω με δικά τους έξοδα, όπως πολλοί Έλληνες που γυρίζουν από το εξωτερικό, μιας και δε θα πήγαιναν χρήματα σε διακινητές. Αλλά πού να βρουν μυαλό όσοι ονειρεύονται ότι θα σωθούμε αν γίνουμε Ιράν;
Πρέπει να έχεις IQ με αρνητικό πρόσιμο αν κατάλαβες από το σχόλιό μου ότι οι ξένοι μας κλέβουν τις δουλειές. Αυτό που σου εξηγώ είναι πως ΔΕΝ υπάρχουν δουλειές για να "κλέψουν". Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις. Δε θεωρώ πως πρέπει να είσαι μαθηματική διάνοια για να καταλάβεις πως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να απασχοληθούν εκατομμύρια μετανάστες σε μια χώρα με ένα εκατομμύριο ανέργους και σε μια ένωση κρατών που μαστίζεται από ανεργία. Επειδή εσύ θες να το παίξεις ανθρωπιστής δε σημαίνει ότι εμείς δε μπορούμε να επικαλεστούμε την κοινή λογική. Τα λες τόσο εύκολα όλα και προσφέρεις "λύσεις" που μόνο στο μυαλό σου αποτελούν λύσεις μιας και δεν είναι τόσο εύκολο να υλοποιηθούν. Αν ήταν τόσο εύκολα υλοποιήσιμες λες να είχαμε τόσο υψηλή ανεργία; Μήπως να ψηφίζαμε εσένα για πρωθυπουργό αφού είσαι τόσο έξυπνος και ικανός; Σκέψου να θέσεις υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε είναι της μόδας ο κάθε άσχετος να μπαίνει στη Βουλή ή να κυβερνάει αυτόν τον τόπο.