Περίπου 600.000 έφτασαν τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα- «Πρέπει να θηρευτούν 270 χιλιάδες»

Περίπου 600.000 έφτασαν τα αγριογούρουνα στην Ελλάδα- «Πρέπει να θηρευτούν 270 χιλιάδες» Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον καλλιεργητές αλλά και οδηγοί λόγω του αυξημένου αριθμού αγριογούρουνων σε όλη τη χώρα, καθώς υπολογίζεται ότι πανελλαδικά αγγίζουν τις 550 με 600 χιλιάδες.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, Χαράλαμπος Βασιλειάδης εξηγεί ότι τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν εθελοντικά στην επιχείρηση μείωσης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, μετά την σχετική απόφαση του Υπουργείου περιβάλλοντος και του τοπικού δασαρχείου, καθώς η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο το τελευταίο διάστημα.

«Οι καλλιεργητές είναι σε απόγνωση. Δεκάδες στρέμματα από καλαμπόκια, ηλιόσπορο και μπιζέλια έχουν καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες επιδρομές αγριογούρουνων. Η επιχείρηση μείωσής τους, γίνεται και για λόγους οδικής ασφάλειας. Πριν από λίγο καιρό είχε σημειωθεί ένα δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, στην επαρχιακή οδό Κιλκίς - Δοϊράνης, όταν μια αγέλη αγριογούρουνων διέσχισε το δρόμο, προκαλώντας τη σύγκρουση τριών αυτοκινήτων» σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.

Πλάνο και σχέδιο δράσης από το δασαρχείο 

«Από τη στιγμή που έχει νομοθετηθεί αυτή η δυνατότητα, έχει γίνει μελέτη σε πανελλαδικό επίπεδο και όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, δίνονται αντίστοιχες οδηγίες ώστε να μην γίνει ασύδοτη εξόντωσή τους», δήλωσε ο δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βούρτσας.

«Καθορίζονται περιοχές με συντεταγμένες, στις οποίες ορίζεται και ο αριθμός των θηραμάτων που πρέπει να θανατωθούν. Στη δική μας περιοχή συγκεκριμένα, έχουμε οδηγία να απομακρύνουμε έως 97 θηλυκά αγριογούρουνα και 224 συνολικά, μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έως 14 Σεπτεμβρίου», προσθέτει.

Μετά τη θανάτωση των αγριόχοιρων, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κιλκίς παίρνει δείγματα στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης ελέγχου για την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Όπως αναφέρουν, μέχρι στιγμής, στους εργαστηριακούς ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα.

Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου που συμμετέχουν στη διαδικασία, έχουν αποφασίσει πως το κρέας των αγριογούρουνων από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλο, θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς.

550 με 600 χιλιάδες τα αγριογούρουνα στη χώρα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Κυνηγών Νικόλαος Σταθόπουλος σημειώνει ότι το πρόβλημα εντάθηκε τα τελευταία δυο χρόνια και προκαλεί έντονη ανησυχία.

«Με καταμετρήσεις και αναγωγή έχουμε καταγράψει πανελλαδικά 550 με 600 χιλιάδες αγριόχοιρους σε όλη τη χώρα. Για να επανέλθει η φυσιολογική εικόνα πρέπει να θηρευτούν 270 χιλιάδες ενώ μέχρι στιγμής έχουν θηρευτεί μόλις 60 χιλιάδες», λέει ο κ. Σταθόπουλος, σημειώνοντας πως επιχειρήσεις γίνονται σε όλη τη Ελλάδα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Ο 13χρονος γαντζώθηκε στο λαιμό του πατέρα του για να σώσει τη μητέρα του

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στον Βόλο: Ο 13χρονος γαντζώθηκε στο λαιμό του πατέρα του για να σώσει τη μητέρα του

Βλέποντας τη μητέρα τους να τρέχει να σωθεί και τον πατέρα να την ακολουθεί με άγριες διαθέσεις, η 16χρονη κόρη και ο 13χρονος γιος, προσπάθησαν να την βοηθήσουν
LIFO NEWSROOM
Χίος: «Για να κάτσει ο Ατζούν Ιλιτζαλί, μας πέταξαν έξω», καταγγέλλουν τέσσερις Τουρκάλες τουρίστριες

Ελλάδα / Χίος: «Για να κάτσει ο Ατζούν Ιλιτζαλί, μας πέταξαν έξω», καταγγέλλουν τέσσερις Τουρκάλες τουρίστριες

Τέσσερις Τουρκάλες υποστηρίζουν ότι τις έδιωξαν από εστιατόριο στη Χίο για να καθίσει ο Ατζούν Ιλιτζαλί με την οικογένειά του - Η απάντηση του Τούρκου παραγωγού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ